Јединствен српски храм испод аустралијске пустиње: 9 метара под земљом крије се најуникатнија српска богомоља

0
441

Јединствена светиња Српске православне цркве – подземни храм Светог пророка Илије налази се у месту Кубер Пиди у пустињи у јужној Аустралији. Смештена је 9 метара испод земље.

купер пиди

Храм укопан у брдо због високих температура, које прелазе и 40 степени Целзијуса, необичан је по томе што нема ниједан потпорни стуб већ је цела црква исклесана у камену. Дугачак је 30, висок 7 и широк 5,3 метра.

Срби који су у Кубер Пиди долазили трбухом за крухом имали су и потребу за духовним, религиозним исповедањем. Наши рудари који су овде копали полудраго камење, опал, тако су ископали један од најлепших бисера не само српске, православне, него и укупне хришћанске културе. Десетине хиљада туриста долазе да га виде и диве се његовој несвакидашњој лепоти.

Pročitajte i  Холивудски глумац постао ПРАВОСЛАВАЦ: Избацио снимак из Хиландара и свету представио НЕВЕРОВАТНЕ призоре наше светиње

Пошто је земља помешана са сољу и кречом било је немогуће цртати фреске на том материјалу. Ипак, један уметник из Новог Зеланда, успео је, користећи као узорке српске иконе из доба Византије, да исклеше стеновите делове зидова. Тако су настале јединствене фреске, не цртањем већ клесањем у стенама.

У ходнику, уклесана у зиду, налази се фигура Светог пророка Илије. Изнад иконостаса је Ширшаја Небес са два анђела са стране. На горњем месту је Христос, а на галерији приказ крштења Христовог.

Pročitajte i  Почиње Петровски пост: ОВО су правила којих треба да се придржавате!

кубер пиди

Под земљом се налазе црква, црквени двор, парохијски дом и црквена школа. Ова богомоља припада аустралијско – новозеландској митрополији на челу са његовим преосвештенством владиком Иринејем. Завршена је и освештана 1993. године.

Владика Иринеј истиче да је ово најуникатнија српска богомоља и да ће дати све од себе да се ова наша црква унесе на списак драгоцених здања која се налазе под заштитом УНЕСКО-а.

Pročitajte i  Српске куће од 1000 евра нико неће да купи, док се неке друге продају странцима који не питају за износ

Под земљом Кубер Пидија у Аустралији уточиште су пронашли људи многих националности, међу којима су и Срби. Овај умногоме јединствени градић смештен је на око 800 километара северно од Аделејда. У њему има око две хиљаде становника, а због поменутих „ненормалних“ временских услова и пустињских температура већина њих живи под земљом.

кубер пиди

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име