Бадњак као божанство своје врсте: Хришћанска и паганска симболика бадњака испреплетана је и ВРЛО занимљива

0
2290

Бадњак односно храстово дрво на Божић, има две симболике. Једна је везана за српску митологију и религију пре примања хришћанства, а друга симболика потиче управо из хришчанског тумачења. Обе су врло занимљиве.

badnjak

Хришћанска симболика бадњака

Бадњак симболише храст који су пастири донели у витлејемску пећину где је рођен Исус и које је праведни Јосиф заложио да угреје хладну пећину. Варнице које су полетеле у небо су најавиле посебан догађај. Такође, бадњак је најава Часног крста Христовог.

Pročitajte i  Сутра обележавамо ТРЕЋИ НАЈВЕЋИ ПРАЗНИК код Срба: Ево зашто на Свете Тројице треба затражити ОПРОСТ свих грехова

Паганска симболика бадњака

Према историчару религије  Чајкановићу, бадњак представља божанство своје врсте које се спаљује да би поново оживело. Према Дробњаковићу, он је битан моменат што се при Бадњој вечери призивају “домаћи покојници” што говори о вези са култом покојника. Поготово што је трпеза посна, служи се на слами и не поспрема се три дана већ само додаје, јер је то својеврсна гозба намењена прецима.

Pročitajte i  МОЛИТВЕ ЗА ЗАШТИТУ ОД НЕЧИСТЕ СИЛЕ И ЗЛИХ ДУХОВА: Победите молитвом привиђења, врачања и друга зла!

badnjak

Други  аутори истичу посебну улогу бадњака као неку врсту заштитника огњишта. Бадњак је повезан са сунчевим циклусом и потиче из култа поштовања сунца. Спаљивањем храста (светог дрвета) се из ватре рађало ново сунце и зато је прослављано у кругу огњишта.

Бадњак код других народа – изненадиће вас, није само заступљен код Срба!

Иако се мисли да је култ бадњака аутентично словенски, он је раширен свуда по Европи. Више аутора тврди да је познато да су Келти палили храст као део култа чекања следећег лета. Од њих је то остало присутно дуго на британским острвима а познато је међу многим европским народима.

Pročitajte i  Једина српска прашума: Место где стабла умиру природном смрћу, а сваком човеку потребна је дозвола како би крочио на њено тло!

Срби и Русини ложе бадњак. Руси и Бугари ложе јелку, а некада су ложили храст (Бугари су га звали бдник). Французи као бадњак ложе трешњино дрво.

Badnjak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име