Христос васкрсе, ваистину васкрсе: Славимо најрадоснији и највећи хришћански празник- Васкрс

0
1171
Фото: Википедија

Хришћани данас славе највећи празник- Васкрс. Тога дана Исус Христос је васкрсао из мртвих, победио живот и свима даровао вечни живот. Због значаја овога празника, свака недеља у току године посвећена је Васкрсу и свака недеља је мали Васкрс. Васкрс спада у покретне празнике, и празнује се после јеврејске Пасхе, у прву недељу после пуног месеца који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после ње, никада пак не пре те равнодневнице. Најраније може да падне 4. априла, а најкасније 8. маја по новом календару.
Hosios_Loukas_(narthex)_-_East_wall,_right_(Harrowing_of_Hell)_03
Према учењу цркве, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу, у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и анђео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус васкрсао. На Васкрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица: “Неверни Тома”.
da li treba postiti na veliku subotu 3
Ваксрс је покретни празник и празнује се после јеврејске Пасхе у прву недељу после пуног месеца, који пада на сам дан пролећне равнодневнице, или непосредно после њее. На Васкрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата
Људи се за овај празник поздрављају са: “Христос воскресе” и “Ваистину воскресе”. Цела недеља празника зове се Светла недеља, а тада се певају радосне црквене песме.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Мудре речи оца Серафима Петковића: Брига је молитва за оно што нећемо!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име