I nauka je dokazala – Srbi su najhrabriji narod na svetu!

0
1093

Istraživanje američkog Bredli univerziteta o samopouzdanju, sprovedeno pre nekoliko godina, pokazalo je da su Srbi najhrabriji narod na svetu. Tako ostaje i danas!

Učesnici ankete, kojih je bilo više od 17.000, odgovarali su u ime svoje nacije, ali su im postavljana i pitanja koja se tiču ostalih naroda. Većina njih se slaže da je u konkurenciji 53 zemalja upravo Srbija zaslužila da zauzme prvo mesto i iza sebe ostavi SAD, koje su se našle na šestoj poziciji, kao i Japan, koji je na poslednjem mestu.

srbi sretenje-garda-vojske-srbije-pocasna-paljba-zastava-foto-nemanja-pancic-1454945030-840737

– Srbi su najhrabriji i najsamopouzdaniji narod na svetu. Tako misle sami Srbi, ali tako misle i ostali građani sveta, koji su priznali da je Srbija poslednjih godina prošla kroz težak period, ali da zbog toga Srbi nikada nisu klonuli duhom – rekla je dr Miranda Hiti, jedna od istraživača s odeljenja za psihologiju.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

Psiholog Aleksandra Janković se slaže sa svojom američkom koleginicom i zaključkom da, kako kaže, spadamo u neku vrstu obeleženog naroda.

– Kod nas je izražen kult očuvanja ličnog dostojanstva, vere u sebe i neverovatnog potencijala. Zbog toga ne čude ovi rezultati, kada se zna šta smo preživeli, a opet prošli bez ozbiljnih defekta. Ono što drugi ne mogu ni da zamisle, mi smo uspeli da uspešno prevaziđemo, a za to je neophodna velika hrabrost – rekla je Jankovićeva.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Bojan Dimitrijević, istoričar i vojni analitičar, kaže da smo takvu sliku poslali u sveti zahvaljujući devedesetim godinama.

– Tada smo stvorili sliku naroda s izraženim inatom i samopouzdanjem, sliku velikih ratnika. Kako u našoj javnosti, tako i u državama koje nas okružuju, okarakterisani smo kao zajednica koja je spremna na izazove, bez obzira na cenu – rekao je on i dodao da je to stvarnost čije su posledice kobne po nas.

srbi

Naš poznati pesnik i akademik Matija Bećković u razgovoru za Kurir kratko je rekao da nam takvi stereotipi u svetu zapravo samo smetaju.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

– Zbog njih smo tako kotirani, a moram da primetim da su veoma hrabri oni koji su rekli da smo mi Srbi hrabri – u svom duhovitom maniru odgovorio je Bećković.
Pogledajte na kom su se mestu našle ostale zemlje, kao u naši susedi

1. Srbija
2. Čile
3. Izrael
4. Peru
5. Estonija
6. SAD
7. Turska
8. Meksiko
9. Hrvatska
10. Austrija
Ovde žive kukavice

1. Južna Koreja
2. Švajcarska
3. Maroko
4. Slovačka
5. Fidži
6. Tajvan
7. Češka
8. Bangladeš
9. Hongkong
10. Japan

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име