Дочекајте Васкрс спремне: 10 фантастичних идеја за фарбање јаја које МОРАТЕ да испробате

Било да јаја фарбају природним или вештачким бојама, сваке године уочи Ускрса домаћице се труде да неким новим мотивом или нијансама украсе ускршња јаја. Поред традиционалних рецепта за фарбање у луковини са листовима детелине, першуна или папрати, ево још неколико интересантних, који могу да учине да за овогодишњи труд добијете све похвале ваших најмилијих.

1. МРАМОРНА ЈАЈА – Љуске црног или белог лука исецкати на комаде. Јаје поквасити, уваљати мало у љуске и умотати у алуминијумску фолију или у танку најлон чарапу. Kувати у шерпи са бојом.

2. ГУМИЦЕ за теглу везати унакрсно у свим правцима преко јајета и фарбати.

Pročitajte i  Јована о новој емисији: Гледаоци могу да очекују да се сазна оно што је важно, реши што је тешко и похвали што је добро

3. ОБЛИЦИ – Изрезати чвршћу лепљиву траку на тракице, тачкице, квадратиће, троуглиће, цветиће, слова, па лепити по куваним јајима. Ставити их у најлон чарапу и фарбати у жељеној боји.

4. ЏАK – Јаје увити у парче мрежастог џака од кромпира, лука, наранџи или лимуна, чврсто везати концем и кувати у боји.

5. ТРАДИЦИЈА – Проверено добре су природне боје за јаја које се добијају од љуске црног или црвеног лука, цвекле, ораховог листа, госпиног цвета, сока од зове. Украсити се могу сличицама али и биљкама које имају декоративан лист као што су першун, детелина, папрат… Ако јаја кувате у луковини можете да додате у воду и разно ароматично биље које даје леп укус.

Pročitajte i  Јована се враћа на ТВ екране: Cрпска Грејс Кели биће аутор и водитељ нове емисије

6. УЉЕ – У мању посуду са фарбом за јаја долити пар капи уља. Kувана јаја спустити и брзо окретати.

7. МРВИЦЕ – Kувано јаје премазати лепком и уваљати у шарене декоративне мрвице или презлу.

8. ШЉОKИЦЕ – Четкицом нанети лепак на одређене делове јаја и уваљати их у сребрне шљокице за лице и тело.

9. KРЕП ПАПИР – Исећи креп папир по могућности тамнијих боја и исећи на танке али дугачке траке. У њих умотати кувана још топла јаја и пажљиво их спустити у посуду са хладном водом у коју је стављена једна кашика сирћета, да се папир добро прилепи. Извадити и оставити да се осуши, али не треба чекати да се папир скроз стегне. Најбоље је користити више нијанси ођедном, црвену, жуту, плаву, зелену… јер се добијају несвакидашње шаре.

Pročitajte i  Специјалитет са севера Србије: Војвођанска гулаш чорба по рецепту наше читатељке

10. БРЗО И ЛАKО – У кесу за замрзивач сипати неколико капи прехрамбене течне боје, може и више нијанси истовремено, убацити кувано јаје унутра и тапкати га док не добијете жељену боју и мотив.

Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута

Посне макароне са туњевином - направите лако ово брзо,...

“Ноћ укуса” на пијаци “Палилула”: Добар провод уз дегустацију и музику

ЈКП „Београдске пијаце“  у петак, 29. марта организује пету...