Игуман манастира Илиње, код Шапца, молитвама лечи душевне болести, рак и изгони ђавола из опседнутог

0
6763

Сваке друге суботе сеоске путеве у Мачви закрче аутобуси и путнички аутомобили из свих крајева Србије и Републике Српске, а буде их и из Црне Горе, Македоније, Бугарске… Сви су се упутили ка једном месту, манастиру Илињу код оца Исаије, и то са истом жељом – да што пре оздраве.

Манастир Илиње се налази у месту Очаге код Шапца, а његов игуман, архимандрит Исаија на гласу је као човек који лечи и најтеже болести и молитвама изгони ђавола из поседнутог.

манастир Илиње

– Ми се молимо, лекари лече, а Господ излечује – каже он, као да не жели да оспори значај и улогу класичне медицине.

Pročitajte i  Данас славимо Крстовдан: Сваки прави верник треба да испоштује ове обичаје

Архимандрит Исаија тврди да овде лек могу да нађу и оболели од шизофреније и других душевних болести, али и они који болују од рака.

У православљу постоји обред јелеосвећења. Уз посебне молитве болесном се освећеним уљем исцртавају крстови на челу, прсима, рукама. На тај се начин призива „благодат Божја која исцељује душевне и телесне немоћи“. Јелеосвећење се врши у свим храмовима кад им се јаве болесни, али једино у Илињу то се чини редовно и масовно.

Седам пута чита се молитва за здравље, која почиње са „Оче свети, лекару душе и тела…“, и седам пута свештеник иде од једног до другог у цркви са уљем у чашици и четкицом којом исцртавају крстове. Седам пута окупљени падају на колена и приклањају главу, творећи руком на ономе испред себе непрекинути ланац. Оне прве до олтара свештеник покрива својим плаштом и над њима чита Нови завет.

Pročitajte i  СРБИ СУТРА СЛАВЕ СВОГ НАЈВЕЋЕГ СВЕТИТЕЉА: Обичај налаже да се тог дана НИКАКО НЕ НОСИ ОВА БОЈА, јер навлачи несрећу!

Црква сматра да је узрок болести зла сила. Човек није тај који има болест, него су га запосели демони, које, да би оздравио, треба истерати.

– Ја читам молитву, али само Бог може да учини чудо – каже отац Исаија и додаје:
– Радимо исто што и остали свештеници али смо, можда, упорнији и усрднији.

Pročitajte i  "Отац се више забринуо за мене када сам кренуо у цркву него кад сам био на хероину" Исповест Николе Пејаковића о борби са дрогом: У ВЕРИ НАШАО СПАС

манастир Илиње

У маси има и мајки с децом, инвалида, младићи задижу кошуље и моле свештеника да им уљем крст нацрта на стомаку. Једна старија жена све време држи испред себе девојку, а она гледа око себе, као да не зна где се налази… Поред елегантног седог човека стоји младић.

Прво су непомични, а затим младић све чешће пружа руку ка забрађеној жени испред себе. Почиње да се оглашава крицима. Тада му приде архимандрит Исаија. Узме му главу међу шаке, палчевима притисне почетке обрва, и младић ућути.

Курир / Момчило Петровић

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име