Iguman manastira Ilinje, kod Šapca, molitvama leči duševne bolesti, rak i izgoni đavola iz opsednutog

0
4397

Svake druge subote seoske puteve u Mačvi zakrče autobusi i putnički automobili iz svih krajeva Srbije i Republike Srpske, a bude ih i iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske… Svi su se uputili ka jednom mestu, manastiru Ilinju kod oca Isaije, i to sa istom željom – da što pre ozdrave.

Manastir Ilinje se nalazi u mestu Očage kod Šapca, a njegov iguman, arhimandrit Isaija na glasu je kao čovek koji leči i najteže bolesti i molitvama izgoni đavola iz posednutog.

manastir Ilinje

– Mi se molimo, lekari leče, a Gospod izlečuje – kaže on, kao da ne želi da ospori značaj i ulogu klasične medicine.

Pročitajte i  Kajanja na samrti: Episkop Tihon Ševkunov otkriva za čim ljudi najviše žale kada kucne zadnji čas

Arhimandrit Isaija tvrdi da ovde lek mogu da nađu i oboleli od šizofrenije i drugih duševnih bolesti, ali i oni koji boluju od raka.

U pravoslavlju postoji obred jeleosvećenja. Uz posebne molitve bolesnom se osvećenim uljem iscrtavaju krstovi na čelu, prsima, rukama. Na taj se način priziva „blagodat Božja koja isceljuje duševne i telesne nemoći“. Jeleosvećenje se vrši u svim hramovima kad im se jave bolesni, ali jedino u Ilinju to se čini redovno i masovno.

Sedam puta čita se molitva za zdravlje, koja počinje sa „Oče sveti, lekaru duše i tela…“, i sedam puta sveštenik ide od jednog do drugog u crkvi sa uljem u čašici i četkicom kojom iscrtavaju krstove. Sedam puta okupljeni padaju na kolena i priklanjaju glavu, tvoreći rukom na onome ispred sebe neprekinuti lanac. One prve do oltara sveštenik pokriva svojim plaštom i nad njima čita Novi zavet.

Pročitajte i  Koren SRPSKE DRŽAVE oronuo kao ZAPUŠTENA KUĆA: Crkvu staru 200 godina jede ZABORAV

Crkva smatra da je uzrok bolesti zla sila. Čovek nije taj koji ima bolest, nego su ga zaposeli demoni, koje, da bi ozdravio, treba isterati.

– Ja čitam molitvu, ali samo Bog može da učini čudo – kaže otac Isaija i dodaje:
– Radimo isto što i ostali sveštenici ali smo, možda, uporniji i usrdniji.

Pročitajte i  Ovako je izgledala slavska trpeza starih Srba: Šta smo sačuvali do danas, a šta se promenilo kroz vekove

manastir Ilinje

U masi ima i majki s decom, invalida, mladići zadižu košulje i mole sveštenika da im uljem krst nacrta na stomaku. Jedna starija žena sve vreme drži ispred sebe devojku, a ona gleda oko sebe, kao da ne zna gde se nalazi… Pored elegantnog sedog čoveka stoji mladić.

Prvo su nepomični, a zatim mladić sve češće pruža ruku ka zabrađenoj ženi ispred sebe. Počinje da se oglašava kricima. Tada mu pride arhimandrit Isaija. Uzme mu glavu među šake, palčevima pritisne početke obrva, i mladić ućuti.

Kurir / Momčilo Petrović

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime