Na grobu Svetog Nikole stoji ikona Nemanjića: Sazidali su kapelu od srebra i zlata

0
618
Foto: Jutjub/printskrin

Milutinovu kapelu počeo je da uništava 1481. kralj Ferante Prvi Aragonski.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave danas Svetog Nikolu – zaštitnika putnika, moreplovaca, siromaha, dece…

Procenjuje se da polovina pravoslavaca u Srbiji slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina, kako se kaže, ide u goste.

Zanimljivo je da katolička bazilika Svetog Nikole u Bariju koja čuva svečeve mošti i danas ima pravoslavnu kapelu, pa čak i delimičnu autonomiju od apsolutne papske vlasti, zahvaljujući neprocenjivo vrednim darovima Nemanjića.

Današnja predstava Svetog Nikole, koja je prihvaćena u celom svetu zasniva se na srpskoj ikoni koju je Bariju poklonio Stefan Dečanski! Po predanju, na tu ikonu verno je prenet svečev lik nacrtan na saboru u Nikeji, što ukazuje na to da su Nemanjići u riznici imali originalno dragoceno delo. Zato je i srpska ikona smatrana čudotvornom, pa do danas stoji iznad velike časne trapeze koja pokriva grob Svetog Nikole, a načinjena je od srebra koje je poklonio kralj Milutin.

Pročitajte i  Odmah proverite: Ako imate OVAKVU novčanicu od 10 dinara, možete je zameniti za 8.000 EVRA!

O darovima Uroša Drugog Milutina, najmoćnijeg vladara Balkanskog poluostrva, svedoči zapis letopisca Beatila:

„Leta gospodnjeg 1319. juna meseca, drugog indikta, Uroš Kralj Raške, Duklje, Albanije, Bugarske i jadranskog pomorja sve do reke velikog Dunava, ovu časnu trapezu, veliku srebrnu ikonu, lampe i velike srebrne kandelabre dao je načiniti u Slavu Božju i njegovog blaženog Nikolaja. Obrad iz Kotora, sin Silave i maestro ovo delo je načinio po nalogu pomenutog Kralja“.

Danas, nažalost, više nema Milutinove kapele koja je od poda do plafona bila načinjena od ploča glame, mešavine srebra i zlata koja se proizvodila samo u srednjovekovnoj Srbiji. U njenom središtu nalazio se grob Svetog Nikole pod časnom trapezom koju su krasili brojni reljefi s biblijskim predstavama. Čudesnu prostoriju nezamislive vrednosti osvetljavali su plamenovi dvadesetak ogromnih srebrno-zlatnih kandila i svećnjaka ljudske visine.

Pročitajte i  Običaji na Mali Božić i Svetog Vasilija: Evo šta se OBAVEZNO radi na ovaj dan, a koje radnje su STROGO zabranjene

Milutinovu kapelu počeo je da uništava 1481. kralj Ferante Prvi Aragonski, koji je deo isekao i pretopio da bi srebrom isplatio svoje vojnike najamnike. Krađu su nastavili velikaši i pojedini biskupi koji su deo po deo uništili srpsko remek-delo. Hroničari bazilike zabeležili su da su počinioce svetogrđa i njihove porodice posle toga pratile nesreće. Barokna rekonstrukcija nikad nije dostigla slavu legendarne Milutinove časne trpeze. Krajem 20. veka ona je sklonjena, a umetnici su napravili približnu repliku srpskog originala. Ipak, jedan srpski poklon ostao je, osim zubom vremena, nedirnut od srednjeg veka: srebrom optočena ikona, dar Stefana Dečanskog. „Čudesni obraz oca Nikolaja“ sačuvan je pre svega zahvaljujući stanovništvu Barija, koje je smatralo srpsku ikonu zaštitnicom grada. Letopisac Beatilo ostavio je svedočanstvo da je čuvana posebno zaštićenom delu srebrne kapele odakle je iznošena samo u najtežim vremenima:

Pročitajte i  Imam 36 godina i hoću da rodim DETE ZA SEBE: Kad je to čuo, sveštenik ostao UŽASNUT! Evo zašto NIJE HTEO DA JOJ DA BLAGOSLOV

„Velika Uroševa ikona čuva se s velikim obožavanjem u tajnoj kapeli trezora sa svetim relikvijama i odatle je nikada ne iznose, osim u retkim prilikama kada nastane velika suša ili se dese prevelike kiše. I pravo je čudo videti da uvek kada se velika sveta ikona javno izloži narodu, koji plače i kliče, ođednom počnu da padaju ili prestanu kiše, zavisno od potrebe.“

Car Dušan je održao tradiciju porodice i poklonio bazilici porez od 200 perpera, koji je Srbiji plaćao Dubrovnik. Čak i posle propasti srpske srednjovekovne države Srbi su prema mogućnostima još dugo nastavili da daruju hram u Bariju.

Izvor: Šajkača

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime