Празник иконе Пресвете Богородице Тројеручице: Дуго је чувана на двору Немањића, а верници тврде да се пред њом догађају и НАЈВЕЋА ЧУДА

0
983

Српска православна црква и њени верници данас облежавају празник Пресвете Богородице Тројеручице, иконе која је најпоштованија у српском народу.

Према предању икона Тројеручица је исцелила руку Светог Јована Дамаскина. Будући да се Свети Јован Дамаскин борио против иконобораца дамаски калаф га је казнио одсецањем руке.

Ожалошћен, Свети Јован се молио пред иконом Пресвете Богородице и тада се догодило чудо. Богородица га је исцелила. Из захвалности за учињену милост, Свети Јован је икони Богородице придодао још једну руку. Тако је икона названа Тројеручицом.

По свом чудесном исцељењу, Свети Јован Дамаскин постао је монах у лаври Светог Саве Освећеног, а Света икона Тројеручица остала је непрестано уз њега. Свети Јован је пре смрти оставио завет монасима да икону дају царском сину који ће, према пророчанству Светог Саве Освећеног, једног дана доћи у његов манастир.

Тако је Тројеручица пет векова касније доспела у руке царског сина, тада архиепископа Саве, заједно са иконом Млекопитатељнице и штапом-патерицом Светог Саве Освећеног.

Pročitajte i  У сваком септембру има нечега налик на тихе растанке: Речи Мике Антића које најлепшим бојама описују долазак јесени

Прослава празника Чудотворне иконе Пресвете Богородице Тројеручице одржава се на Хиландару на Светој гори, где се икона и налази. Централна прослава празника Чудотворне Иконе Пресвете Богородице Тројеручице одржава се на Хиландару, на Светој гори. Икона Пресвете Богородице Тројеручице дуго је била чувана у дому Немањића, преносећи се са колена на колено. Из двора цара Душана икона је прешла у Студеницу.

Kада су Турци окупирали Србију, монаси из Студенице су икону везали за једног магарца и пустили га да иде по Божјој вољи. Магаре се, прошавши кроз читаву Србију и Македонију, на крају зауставило код Свете горе. Од тада она се налази у Хиландару.

Икона Богородице Тројеручице има исцелитељске моћи, а током историје помагала је многим православцима у кључним моментима историјских догађаја. Једна од најбољих копија ове иконе налази се у Храму Светог Саве у Београду.

Pročitajte i  Куће изгоре, имања пропадну, а само једна ствар вам увек остаје: Генијални Момо Капор објаснио од чега човек никад не може побећи

Молитва Богородици

О, Пресвета и Преблагословена Дјево Богородице Маријо, теби припадамо, и пред твојом се светом тројеручном иконом клањамо, сећајући се преславног чуда твога, прирастања одсечене деснице преподобног Јована Дамаскина, које се уз помоћ иконе ове догодило, и чији се знак и сада види на њој, оличен у трећој руци, која је твојој икони приложена. Тебе, свеблагу и свемилостиву Заштитницу рода нашега, просимо и молимо да нас услишиш као што си услишила блаженог Јована, који ти је у жалости и болести завапио. Тако не презри ни нас, који смо ранама многоразличитих страсти оболели и ојађени, и који теби, са скрушеном и смиреном душом, усрдно прибегавамо. Свемилостива Госпођо, ти видиш немоћи наше, невољу и потребу нашу за твојом помоћи и заштитом; одасвуд смо непријатељима окружени, и немамо помагача ни заштитника, ако се ти, Владичице, на нас не смилујеш. Молимо ти се да уистину болни вапај наш саслушаш и помогнеш нам да светоотачку православну веру до краја живота чисту сачувамо, да у свим заповестима Господњим право ходимо, истинско покајање за грехе своје увек Богу приносимо и удостојимо се мирног и хришћанског краја живота и доброг одговора на Страшном суду Сина твога и Бога нашега. Њега умоли за нас материнском својом молитвом, да нас не осуди по безакоњима нашим, него да нас помилује по великој и неисказивој милости својој. О, Сведобра, услиши нас, и не лиши своје моћне помоћи, да бисмо ти, тобом спасење задобивши, певали и прослављали те у земљи живих, као и Рођеног од тебе, Избавитеља нашега, Господа Исуса Христа, коме припада слава, моћ, част и поклоњење, заједно са Оцем и Светим Духом, сада и свагда и кроза све векове. Амин.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име