Svi ste čuli za Savu Šumanovića, ali da li znate da Šid ima još jednog slikara, čija ce jedna slika trenutno nalazi na izložbi u Parizu

0
1192
Bašicevic Bosilj Ilija

Reč je o Iliji Bašičević Bosilj-slikar, svetski klasik marginalne umetnosti. Rođen je 1895. godine u Šidu gde se celi svoj život bavio zemljoradnom i stočarstvom. Imao je samo 4 razreda niže škole. Ilija je imao dva sina, od toga Dimitrije Bašičević je bio poznati istoričar umetnosti i bio je jako cenjen u Beogradu i Zagrebu.

Iliji Bašičević Bosilj

Zemljoradnom se bavio sve do 1957. godine. 28.marta 1957. godine mu je oduzeta zemlja, kada je na snagu stupio zakon o eksproprijaciji on je vlastima morao da preda svu svoju zemlju. U želji da preusmeri svoje misli na nešto drugo Ilija je počeo da slika i to u šezdesetoj godini svoga života. Njegov sin Dimitrije u želji da ga obeshrabri iscepao je sve njegove slike, ali Ilija nije odustajao, nastavi je da slika i to vrlo uspešno. Poražen očevom upornošću on je počeo da ga ohrabljujei počeo da uviđa veličinu očevog rada koji je uspeo da postigne ono što velikani srpskog slikarstva nikada nisu uspeli.

Pročitajte i  Kad pokojnik dođe u san: Ovo je pet razloga zašto vas mrtvi posećuju

Iliji Bašičević Bosilj

Ilijini radovi su orginalni i autentični. U početku radi crteže i gvaševe, potom ulje na drvetu , platnu, lesonitu kartonu papiru, ređe na staklu. Prvi put izlaže samostalno 1962. godine, a samostalno 1963. Zahvaljujući brojnim nastupima brzo je prepoznat kao jedan od najorginalnijih pojava u svetu tadašnje naive.Najbrojnije su slike biblijskih motiva, naručito starozavetnih scena. Slede motivi inspirisani epovima, legendama i mitovima.

Iliji Bašičević Bosilj

Ilija je jedini slikar koji je morao da dokaže da je on autor svojih dela, tako da Komisija Prosvetno-kulturnog veća u Zagrebu poziva Iliju da pred odabranom komisijom dokaže autentičnost stvaralačkog čina. Do tada se posimljalo da je autor svih slika bio njegov sin Dimitrije. U Zagrebu, 18. februara 1965. godine, u stanu Dimitrija Bašičevića u Frojdenrajhovoj 3, četvoročlana komisija posmatrala je Iliju Bosilja kako stvara umetničko delo. Jednoglasno su potvrdili autentičnost i stopostotno autorstvo prethodno naslikanih dela na olakšanje Ilije i njegove porodice i sramotu svih onih koji su sumnjali.Iliji Bašičević Bosilj

Pročitajte i  Spremite paprike za zimu na tradicionalni vranjanski način

Ilija je u svom zanosu naslikao nekoliko stotina slika. Jednu stotinu otkupila je velika galerija naivne umetnosti u Lozani pri njegovoj prvoj izložbi u inostranstvu. Osim fantastike u sprovođenju svojih ideja, Ilija se služio i pop ikonama tog vremena, pa se na jednoj izložbi u Švajcarskoj Karlo Ponti našao lice u lice sa slikom svoje supruge, Sofije Loren. Priča se da je tada Ponti želeo da otkupi celu izložbu, ali da su ga Bašičevići odbili. Ilijine slike nalaze se i u privatnoj zbirci porodice Rokfeler.

Pročitajte i  Kaži kakvu rakiju piješ da ti kažem ko si: Dragan razlikuje Beograđanke od Šumadinki prema rakiji koju piju
Ilija-Bašic
“Bačinački brest”

Svome rodnom mestu gradu Šidu poklonio je legat slika. Danas je to galerijsko-muzejska zbirka koja nosi njegovo ime Ilijanum. Umor je 14.maja 1972. godine u Šidu. Jedna od njegovih slika  “Bačinački brest” se nalazi na trenutnoj izložni u Parizu. Na Trećem Trijenali naivne umetnosti u Bratislavi 1972.,Iliji je posthumno dodeljeno priznanje međunarodnog žirija za dostignuća na planu naivne umetnosti.

opanak.net

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime