Ирена Вујовић у борби за бољи положај жена: Да се чује глас сваке жене у Београду

0
354
Ирена Вујовић, Фото: Курир

Веће учешће жена у политичком животу и њихова заступљеност на одговорним дужностима од изузетне су важности за будућност наше земље

Кроз низ активности у протеклих шест година, колико постоји Савет за родну равноправност Града Београда, настојали смо да подижемо свест да једино друштво у којем мушкарци и жене имају једнаке могућности за живот и рад може да се развија и напредује, каже на почетку интервјуа за Курир Ирена Вујовић, председница Савета за родну равноправност Града Београда и министарка за заштиту животне средине.

Шта се променило откако сте пре неколико година постали председница Савета за родну равноправност Града Београда?

– Организовањем трибина, конференција, радионица и едукативних програма трудили смо се да подржимо и оснажимо све жене, а на нашу иницијативу и већина београдских општина претходних година основала је своје савете или комисије за родну равноправност. Управо то је један од начина да се чује глас сваке жене у Београду. Посебан фокус ставили смо на борбу против насиља над женама, кроз подизање свести о том друштвеном проблему и његову превенцију кроз програме за економско оснаживање жена. Наше напоре су подржале и друштвено одговорне компаније, које су омогућиле запослење за више штићеница Сигурне куће. Тиме им је пружена помоћ да се осамостале и изађу из зачараног круга насиља. Скупштина Града Београда 2017. године, на предлог Савета, усвојила је и Европску повељу о родној равноправности, а Град се тиме обавезао да ће следити принципе родне равноправности, која није само питање жена или социјалне правде, већ је кључна за остваривање друштвеног развоја и добробити целе заједнице. По питању родне равноправности у Србији је претходних година доста урађено и виде се резултати. Ове године је усвојен и кровни Закон о родној равноправности, али на том пољу морамо још много да урадимо, што је заједнички задатак и за институције и друштво у целини.

Данас има много више жена у политичком животу. Да ли то значи да су оне довољно оснажене?

– Годинама се залажем да жене имају заслужено место у свим областима друштвеног живота и радује ме што их је све више на руководећим позицијама у приватном и јавном сектору, али и у политици. Веће учешће жена у политичком животу и њихова заступљеност на одговорним дужностима од изузетне је важности за будућност наше земље и народа. Жене су показале да су једнако способне као и мушкарци да праве резултате и да својим знањем и преданим радом доприносе развоју наше земље, што је препознао и подржао и председник Србије Александар Вучић. Заступљеност жена у Влади и у парламенту коју данас имамо, показатељ је огромног напретка Србије.

Насиље је и даље горућа тема. У чему би се састојала превенција овог друштвеног проблема?

– Спречавање и заустављање родно заснованог насиља захтева укључивање целокупне друштвене заједнице. Подизање колективне свести и јавно иступање против појава као што је насиље, али и оштро кажњавање, једини су начин да се томе стане на пут. Важно је да охрабримо жене да пријаве насиље, како би институције могле правовремено да реагују и предупреде могуће последице. Према статистикама у Београду, највећи број одраслих жртава насиља су особе женског пола, које су у највећој мери изложене физичком насиљу брачних, ванбрачних или бивших партнера. Због тога ће и убудуће активности Савета на чијем сам челу бити усмерене на економско оснаживање жена које су претрпеле насиље у породици, како би биле у могућности да обезбеде своју економску независност и умање вероватноћу повратка у насилно окружење.

* Интервју је објављен у склопу пројекта који подржава Секретаријат за социјалну заштиту Града Београда.

Извор: Курир

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име