Искреност Небојше Глоговца о суноврату данашњег друштва: Зашто је Цеца “Шекспир данашњице” и зашто немамо времена да ишта променимо

0
2547

Небојша Глоговац остаће упамћен као једна од ретких личности са јавне сцене Србије која се није устезала да укаже на многе појаве које деградирају данашње друштво. У свом искреном интервјуу за босанскохерцеговачки магазин “Дани” глумац Небојша Глоговац, најављујући представу “Хамлет” у којој је играо главног јунака у ЈДП-у, одговарао је на питања новинарке Тамаре Никчевић и осврнуо се на културни, морални, материјални суноврат данашњег друшта. Притом је направио наизглед неспојиву паралелу између Шекспира и данашњих популарних естрадних звезда које су, какоје тврдио, на велику жалост Шекспир данашњице.
nebojša glogovac
“Имали смо невероватну срећу да до нас, након толико времена, стигне та генијална Шекспирова драма. Баш тако ће, претпостављам, за сто и кусур година генерације имати срећу да до њих, уместо свирке неког талентованог клинца који на клавиру данас разваљује Рахмањинова, дође Цеца. Јер Цеца је Шекспир данашњице.”
На новинарску констатацију да такво поређење делује депримирајуће, Глоговац је објаснио:
“Не, није депримирајуће… То је реалност: гомилање слика које су протеклих деценија доминантно експлоатисане. Како од медија, тако од државе и политичара. Цеца је симбол времена, јунак нашег доба. Она је српска мајка, еј!”
Шта то значи?
“Не знам. Само знам да је та гинекологија веома интересантна. Можда је ту било и неког масовног силовања, а, па отуд ‘српска мајка’? Или је реч о нечему другом? Ко то зна?! Ипак, понављам: та особа је тек последица вишедеценијског, константног бомбардовања друштва трешом, неукусом, неморалом. Истовремено, реч је о очитој незаинтересованости сваке власти да промовише крупне и озбиљне садржаје. Зашто? Вероватно зато што знају да је човеку који живи у оваквим системима, после тешког и напорног дана, лакше да када се врати кући, пусти неку цајку, што би рекли Хрвати, него да слуша Бетовена… Можете ли у било којој од држава тзв. региона да замислите богатог доктора наука, инжењера, научника, уметника? Можете ли?! Покажите ми човека који је цркао учећи, који у малом прсту има све знање овог света, а који од своје плате овде може да живи животом достојним човека. Па, нема га! Нема таквог.”
nebojša glogovac
“Људи са знањем и талентом овде углавном немају кинте. Уместо да се баве својим послом, доктори наука са дипломама које нису купљене или украдене данас раде као кондуктери, као таксисти, продавци… Или поправљају телевизоре. Капитал се слива на другу страну.
По томе где и коме новац иде, лако можете закључити у каквом друштву живимо, за које се вредности залажемо, шта се цени. А цени се Дара Бубамара, јебига! Она напуни коју год хоће халу кад год пожели. И пуна је лове! Вероватно има и неке додатне активности, али, боже мој. Ово је свет силиконских сиса и дупета. У њему је Дара Бубамара закон, не ја.”
У другом интервјуу за ТВ прилог Пресса, Глоговац је истакао и шта је потребно нашем друштву да би се повратио из таквом суноврата:
NEBOJŠA GLOGOVAC
“Нама је, да бисмо покренули дешавања у било ком смеру, потребна једна озбиљна револуција на свим нивоима. А како да направимо револуцију када седимо најмање пет или шест часова дневно пред телевизором и гледамо заглупљујуће серије и ријалитије? Од толике телевизије нема се времена за револуције и промене. Код нас се сваких 40 или 50 година, некада и чешће, смјењују победници, идеологије и оријентације. Од толиког хаоса, нема здравог тока мисли ни развоја друштва, па је људиме тешко да изграде став, да имају мишљење.”

Магазин Дани, Прес

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име