Исповест Албанца из Призрена који је прешао у православље: “Православна вера је најчистија. Срби више поштују друге народе него сами себе”

0
992

Деда – Адам Мујовић у серијалу „Призренске приче“ који се емитује на Телевизији „Храм“, аутора Николе Станковића, главни је актер једне несвакидашње и готово невероватне приче.

Наиме, осамдесетосмогодишњи Албанац, Адам Мујовић, у овој емисији испричао је зашто се пре 5 година крстио у Православној цркви.

албанац прешао у православље

– Они се Богу моле, а мрзе друге нације, заузимају друге земље, праве ратове. То је и један од разлога што сам се ја крстио и преузео православље – рекао је деда Адам и додао:

– Православна вера је најчистија вера у целоме свету, више поштује друге народе него сами себе, ето таква је та вера – каже он.

Деда Адам је рекао да му уопште није важно шта његова породица мисли о његовој промени вере:

– Моја породица може да мисли шта хоће, ја сам изабрао свој пут. Овде у Призрену се десило право дивљаштво, то што се десилио српском народу овде не може да се опише. Био сам ту. Цео свет је видео како се руше цркве, богомоље. Да им се сада цркве оставе на чување како траже они би их збрисали, ни камење не би остало од светиња – рекао је Адам Мујовић у серијалу „Призренске приче“.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Аутор серијала Никола Станковић изјавио је да је деду Адама пре пар дана први пут срео на Литургији у Саборном Храму у Призрену, и да су га на њега упутили преостали Срби који живе у Призрену.

– Током целе Литургије седео је сам. Изолован и концентрисан на молитву. Када сам му након литургије пришао, укратко ми је испричао своју животну причу. Рекао ми је да сваке недеље и на сваки празник долази на Литургију заједно са малом Милицом Ђорђевић и њеном мајком, о којима се последњих година брине као о члановима своје најуже породице.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

– Био је веома ненаметљив и скроман, тако да сам у једном тренутку помислио да је сулудо и питати га да говори пред камерама о свом животу. Ипак, била би права штета да шира јавност буде ускраћена за једну тако несвакидашњу причу“ – рекао је Станковић.

Адем, а по крштењу Адам, постао је јавности познат и раније због тога што је бринуо о једином српском детету у Призрену. Уз девојчицу Милицу и њену мајку Евицу као заштитник ишао је у пошту, цркву, продавницу…

Девојчица и њена мајка живеле су саме у Призрену. Без родбине и без пријатеља, окружене подозрењем и ненаклоношћу комшија и суграђана Албанаца. Да није доброг и племенитог деде Адема никада не би ни изашле из свог стана… А деда Адем, откако се Милица родила у граду у коме те 2005. више није било Срба, са другог краја града пешачио би најмање двадесет минута да дође до своје мезимице, шесте поред својих петоро унучади.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  
Деда Адам који је тада имао 81 годину и Милица са својих 6 година. Фото: Новости
Деда Адам који је тада имао 81 годину и Милица са својих 6 година. Фото: Новости

Иако су му стизале претње са разних страна од Албанаца, деда Адем о томе није желео да говори. Каже да је то његова ствар и да је само желео да заштити беспомоћну жену и њену девојчицу.

Деда Адем би девојчицу и њену мајку увек о празницима пратио до манастира Светих архангела удаљеног неколико километара од града, али и цркве светог Ђорђа у самом центру Призрена, на службе и литургије, и стрпљиво чекао испред светиња. А, на светог Илију 2008. године решио је да се крсти и да прими православну веру. А на крштењу, када је уместо дотадашњег имена Адем, узео име Адам, свом омиљеном другу кума је била, ко би други, до усвојена унука Милица.

Курир, Новости

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име