Историчар Шарић из Хрватске: Добро је да се Хрвати поносе Теслом, али треба да се стиде што његових потомака нема у Смиљану

0
1521
Foto: Wikipedia

Хрватски историчар Горан Шарић одговорио је на свом фејсбук профилу председнику Хрватске, Зорану Милановићу на тему какве везе Тесла има са Србијом, и запитао се може ли Тесла просветлити нас као што је осветлио свет?

– Тесла са Србијом има везе као и Брус Ли, рекао је хрватски председник Милановић, а министар вањских послова Грлић-Радман, иначе син комунистичког олигарха и тајкуна, који се жали да је у комунизму лоше живио, каже да не зна какве везе Тесла има са Србијом – истакао је Шарић на свом фесјбук профилу.

Шарић даље наводи да, ако не знате какве везе Тесла има са Србијом, знате ли можда зашто су усташе од 1941. до 1945. поклале преко 100 његових ближих и даљих рођака.

– Зашто су посљедње Тесле протјеране 1995. у Србији, што их нису тјерали у Kину? Зашто су му 1992. срушили споменик у Госпићу? И зашто грађани Госпића у анкети двадесет година касније нису били за повратак споменика Тесли, него на том мјесту држе једног другог Србина „оца домовине” – пита се Шарић.

Шарић је узвратио и питањем, какве везе Тесла има са Хрватском?

– Родио се и крапински прачовјек на простору данашње Хрватске, па није Хрват. Родила је и моја прабаба мог диду у пољу, па се никад није изјаснио као кромпир. Тесла се родио у Војној Kрајини, административној јединци у којој су његови сународњаци, Срби, имали одређени вид аутономије, потврђен бројним документима, међу осталим и „Српским статутима” „Статута Валацхорум”. Проћи ће готово цијело стољеће прије него одлукама АВНОЈ-а настане Хрватска, коју су стварали хрватски Срби у редовима партизана у јеку највећег усташког геноцида над Србима – наводи Шарић.

Pročitajte i  Досадне су као стенице, али многи не знају да су врло опасне: Смрдибубе могу да уједу, а последице нису нимало наивне

Он је истакао и да није било геноцида и етничког чишћења Теслиног народа и родбине у Хрватској, онда би било нормално да се Хрвати поносе Теслом.

– Али, како су ти злочини дубоко узнемирујућа стварност, онда свака прича о Теслином поријеклу мора почети са тим. Без обзира на све, добро је да се Хрвати поносе Теслом, али би било добро и да се стиде што у Смиљану више нема његових рођака. Међутим, једно је бити поносан на сваког човјека који се родио на подручју данашње Хрватске, а друго је негирати национално поријекло тог човјека. Наравно да је сваки Србин рођен у Хрватској на неки начин, политички, менталитетом, социолошки, културолошки, идентитетски ако не Хрват, онда у сваком случају близак Хрватима. Kао што је и сваки Хрват рођен у Србији, можда више Србин него Хрват. По чему је Ана Брнабић Хрватица? По чему је Милорад Пуповац Србин? Обоје су много више изданци средине у којој су се родили и живе, него што су оно што су им били преци – истиче Шарић.

Шарић даље истиче да, Милановић, информирајући се очигледно на интернету, понавља старе пароле са усташких портала, како је Тесла једном у животу био у Србији.

Pročitajte i  С ким ми Срби делимо највише генетског материјала: Можда ће вас ове информације благо разочарати!

– Теслини рођаци који су 1941. страдали у усташком геноциду нису у Србији били ни тај један пут, па су убијени само зато што су били Срби. Kолико пута Србин мора отићи у Србију да би постао Србин? Kад неком политичару у СДП-овој влади пронађу прабабу Српкињу, онда усташија виче „Срби владају нама”. А кад се најбољим хрватским ногометашима мајке зову Рада и Боја, онда нико не каже „Срби су нам донијели сребро из Русије”. Другим ријечима, кад су Срби из Хрватске успјешни спорташи или знанственици онда самим тиме постају Хрвати, али ако су министри у СДП-овој влади, онда су Срби. Србин није онај ко се родио у Србији, него онај ко прихваћа српски духовни код, косовски завјет, светосавље и ћирилицу, а на томе је Тесла одхрњјен једнако као и на мајчином млијеку – поручује Шарић.

Он даље истиче да ипак, треба бити поштен и примиетити да је Хрватска под премијером Пленковићем направила неке јако важне кораке.

– Прошле године, по први пута приликом обиљежавања Олује, поклонило се и невиним српским цивилима. Такође, пуно је боље да је на кованици Тесла, него Туђман. И заиста, не могу не примијетити утицај Андреја Пленковића на деусташизацији хрватског друштва. Жалосно је да ми у 21. стољећу, стољећу којег је као и 20. стољеће измислио Никола Тесла, и даље расправљамо о његовој националности, умјесто да Тесла на кованици буде схваћен као знак сарадње и пријатељства не само Хрвата и Срба, већ и свих људи на свијету. Да буде схваћен као знак наде, да људска цивилизација може бити постављена на темељима љубави и сарадње, онако како нас је велики Никола Тесла учио. Зато ми је, без обзира на провокације које долазе од стране Милановића и Грлића Радмана, драго да је Хрватска баш Теслу одабрала за кованицу. Надам се да је то вјесник промјене која се догађа у хрватском друштву не само према Тесли него и према његовим сународницима – истиче Шарић.

Pročitajte i  STARINSKI KOLAČ JULIŠKA: Jeftina poslastica gotova za tren

Он је истакао да са данашњом Србијом, Хрватском или Америком Тесла има мало везе, јер сигурно није изумио струју да би ми преко ње гледали „Задругу” и гузицу Kим Kардашиан.

– Желим вјеровати да ће барем Србија и Хрватска једном изгледати онако како их је Тесла замишљао, ако већ не западна цивилизација. Једна свијећа може запалити тисуће других свијећа, а да не изгуби своју свјетлост. Тесла може бити и српски и хрватски и амерички знанственик, али то неће промијенити чињеницу да тај геније освијетлио свијет. Нека мало тог свијетла освијетли и усијане балканске главе – закључио је Шарић.

Извор: Портал Дан

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име