Kratka istorija Srbije: Kako su Srbi naselili novu domovinu i primili hrišćanstvo

4
1714

Došavši u novu domovinu Srbi su pored malog broja Rimljana, zatekli i starosedeoce, romanizovane Ilire i Tračane. Iz tih starinaca u prvom stadijumu romanizacije razvili su se kasnije  Albanci, a iz njh sasvim romanizovani Vlasi (Cincari) i Rumuni. Vremenom se među ovim narodima vršilo negde jače negde slabije utapanje u doseljenike. Srbi su tu odneli prevagu i sačuvali svoje ime.

Nema se dokaza da su naši preci, ako i ostali Sloveni u svojoj domovini imali zajednice šire od plemena, a tako su započeli i život u svojoj novoj domovini. Vrhovna vlast bila je Vizantija, a Srbi su raspoređeni po svojim plemenina , ostali mirni i bavili su se privredom. Bavili su se stočarstvo,zemljoradnjom, a oni koji su bili u blizini gradova i trgovinom. U prva dva veka oni su bili pod zaštitom Vinzantije i oni su se vremenom privikli  na nov život i privredno su jačali.

Pročitajte i  Retro imena za vašu devojčicu- lepa i tradicionalna danas su zaboravljena, a imaju PREDIVNO značenje

O tome vremenu se jako malo zna, ali oko VII i početkom IX veka oni ispoljavaju težnju za stvaranjem sopstvene države, što ih je dovelo da sukoba sa Vizantijom. U ovo vreme pada i širenje hrišćanstva među Srbima. Prvi misionari Slovenima došli su iz Rima i to Česima, Moravcima, Panonskim Slovenima, Slovencima i Hrvatima.

Narodni otpor među narodima je izbio jer su misionari propovedali na latinskom jeziku, a Sloveni nisu hteli nauku koju ne razumeju. zato je moravski knez Rastislav zamoli vizantijskoc cara da mu pošalje misionare koju će novu veru propovedati na slovensko jeziku i narod naučiti pismenosti. Tako su Konstantin i Metodije 864.godine sa učenicima i slovenskim knjigama, krenuli da uče Slovene novoj veri, slovenskoj pismenosti i književnosti.

Pročitajte i  Da li su baka i baba isto? Oduševiće vas ovaj sjajan tekst o našim bakama

Ova delatnost nije bila po volji rimskih misionara i germanskih zavojevača slovenskih zemalja. Posle Konstantinove smrti (koji je prek smrt uzeo kaluđersko ime Ćirilo) i Metodijeve, njihovi učenici su se sklonili sa Balkanagde su slobodno učvrstili hrišćansku veru i slovensku pismenost. Ćirilova azbuka, glagoljica je zamenjena lakšom ćirilicom, koja je sada u upotrebi još kod neki pravoslavnih Slovena. Glagoljica se danas čuva u još nekim hrvatskim parohijama u severno primorju. Od učenika Ćirila i Metodija najpoznatiji su Klimen i Naum koji su delali u Orhidu i okolini i najviše su zaslužni za učvršćivanje nove vere i pismenosti. Uspomenu na njih čuvaju manastiri Sv. Klimenta i Nauma.

Pročitajte i  Status ovog doktora šeruje cela Srbija: Od ove priče iz srpske bolnice bukvalno ćete se naježiti

Kod Rusa, Ukrajinaca, Bugara, Makedonaca, Slovaka i Čeha dan svetih Ćirila i Metodija je kulturni Dan slovenske pismenosti i kulture. Kod Pravoslavnih naroda obeležava se 24. maja svake godine. Kod Slovaka i Čeha obeležava se 5. jula.

Inicijalizacija u toku...

4 KOMENTARA

  1. Srbi nisu došli od niodkud nego su živeli na ovim prostorima. Dokaz tome je Vinčanska kultura koja je nastala od Srba. Nisu bili ni divlja slovensska plemena koja su ugrožavala Rimljane nego su Rimljani okupirali njih a oni su se normalno borili protiv svojih okupatora za slobodu.Zato već postoje dobri dokazi koje bi trebalo ozbiljno razmotriti i prihvatiti. Najopipljiviji dokaz povezanost Srba sa Vinčanskom kulturom je je datum izrade Smederveske tvrđave koji je upisan po Vinčanskom kalendaru a i Srpskog pisma koje podseća na Vinčansko koje nastalo pre više od 6 hiljada godina. Zbog ove falsfikovane istorije koja je Srbima nametnuta sa Berlinskim kongresom Srbi su spali od starih naroda na nomadska plemena sa čime je njihov položaj među narodima obezvređen.

  2. A jeste li vi culi za Vincu i Lepenski Vir? Znate li da je nasa haplogrupa I2a nadjena u kosturima paleolitika – ona se poklapa sa nama! Dokle vise maniulacija?

  3. Dokle bre da nam podmecete laznu istoriju kojom se albanci cija je pradomovina Kakvkaz nazivaju potomcima ilira a Srbi najstariji narod i autohtoni narod balkana ubraja u plemenski doseljenicki narod.
    Kod Priboja je iskopan prsten srpskih vladara star preko 7000 godina i vi opet lupate komunisticke i svpske lazi.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime