Istorija Srbije od 631. godine u petnaestominutnom videu: Genijalni prikaz kako se srpska karta menjala od Svevladovića do danas

0
4546
Foto:Youtube printscreen

Poduhvat da se srpska istorija sa čak 15 vekova prikaže u  trajanju od svega 15 minuta zvuči gotovo nemoguć. Međutim, Youtube kanal “Serbian Mapping” objavio je rad  u saradnji sa Davidom Blagićem koji predstavlja animaciju cele (internacionalno prihvaćene) zabeležene srpske istorije od 631. godine pa sve do danas, počevši sa dinastijom Svevladovića.

Foto:Youtube printscreen
Foto:Youtube printscreen

Kako se navodi u opisu ovog videa koji je privukao pažnju kako Srba, tako i zaljubljenika u istoriju iz čitavog sveta, značajniji događaji iz svake godine su ukratko spomenuti u “Events” delu ovog videa, dok su veliki i uticajni događaji opisani detaljnije (Toplički ustanak, Prvi i drugi svetski rat, NATO bombardovanje itd.)

Pročitajte i  Očevi ili Oci: Porodični praznik koji zbližava ukućane

Takođe, autori mole gledaoce za razumevanje što se tiče pojedinih informacija i brojki žrtava koje su često diskutabilne zbog neslaganja pojedinih strana konflikta, kako bi imali na umu da se razlikuju od izvora do izvora.

Korišćena literatura i istorijski izvori su navedeni ispod u deskripciji klipa, od kojih se izdvajaju: “De Administrando Imperio” Konstantina Porfirogenita, “Letopis Popa Dukljanina”, “Kraljevstvo Slovena” Mavra Orbina, Larusova “Opšta enciklopedija” i autori dvadesetog veka poput Stanoja Stanojevića, Radeta Mihaljčića, Vladimira Ćorovića, Krste Dragovića…

Pročitajte i  KOLO - igra života i smrti: Snažan simbol srpskog nacionalnog identiteta i međusobne povezanosti

Uživajte u tradicionalnoj srpskoj muzici dok gledate kako se karta naše zemlje menjala tokom 15 vekova.

Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime