Тврђаве у Србији: Kратка историја 7 најлепших утврђења у нашој земљи

0
6678

1. Нишка тврђава

У самом центру данашњег Ниша, на десној обали Нишаве, уздижу се остаци чувене Нишке тврђаве, на чијој су територији људи живели и пре два миленијума. Једна је од најочуванијих на Балкану, а турска тврђава на овом месту подигнута је (за само годину дана) на остацима античког и средњовековног утвђења. Први писани извори о обнови ове тврђаве потичу из 1165. године, када је византијски историчар Хонијат написао да је цар Манојло И Kомнин и сам Ниш окружио зидовима .и>

Niška tvrđava
Niška tvrđava

2. Београдска тврђава

Утврђење око којег се развијао и ширио данашњи Београд на овом месту је први пут подигнуто почетком И века као палисада, а у каснијим вековима су на овом месту подизани римски каструм, византијски кастел, средњовековна утврђена престоница Српске деспотовине и аустријско и, касније, османлијско артиљеријско утврђење.

Beogradska tvrđava- Kalemegdan
Beogradska tvrđava- Kalemegdan

3. Бачка тврђава

Ово средњовековековно утврђење у близини војвођанског града Бача подигнуто је између 1338. и 1342. године, у време угарског краља Kарла Роберта, а коначан облик добила је један век касније. Према категоризацији Републичког завода за заштиту споменика културе, овај замак је проглашен за добро од изузетног националног значаја.

Bačka tvrđava
Bačka tvrđava

4. Петроварадинска тврђава

На десној обали Дунава, на петроварадинској стени, налази се позната тврђава, подигнута на месту једне раније средњовековне грађевина. Овај замак изградила је Аустрија, а подизање тврђаве је трајало од 1692. до 1780. године, због непрестане опасности од Османлија и чињенице да је граница са Османлијским царством била веома близу. Прво насеље је на овом тлу постојало око 4500. пре наше ере, а према неким новијим сазнањима, могуће је да је још раније.

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđava

5. Смедеревска тврђава

Деспот Ђурађ Бранковић подигао је у првој половини XВ века на ушћу реке Језаве у Дунав смедеревско утврђење, по којем је касније назван Смедеревцем. Реч је о класичнојводеној тврђави и>(окруженој водом), грађеној по узору на Цариград и његове бедеме. Једна је од највећих тврђава Старог континента.

smed
Smederevska tvrđava

6. Пиротска тврђава
Утврђење крај Нишаве, на територији данашњег Пирота, подигнуто је током владавине кнеза Лазара на овом тлу, а данас је већим делом очувано. Верује се да је пиротски град подигао војвода Момчило с јужних Родопских планина, због чега је утврђење названо Момчиловим градом.

Pirotska tvrđava
Pirotska tvrđava

7. Голубац

Овај споменик културе од изузетног значаја налази се у Националном парку Ђердап, на десној обали Дунава, на самом улазу у Ђердапску клисуру. Голубац се први пут у писаним изворима помиње у угарским документима из прве половине XИВ века. Још увек није утврђено ко је поставио прве темеље, али је њима Горњи град подигао један православни великаш, о чему сведочи капелица четврте куле.

djerdap *** Local Caption *** golubac tvrdjava
Golubac

izvor: nacionalna geografija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име