DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN: Pre tačno 54 godine, naš najpoznatiji pisac Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost

0
2735

Pre tačno 54 godine dr Andreas Estarling, član Švedske akademije, ovim rečima je uručio Nobelovu nagradu našem najpoznatijem piscu Ivi Andriću:

Veliko je zadovoljstvo za Švedsku akademiju da u Vama nagradi jednog vrednog predstavnika onog jezičkog područja koje do sada nije bilo predstavljeno u listi nagrađenih. Sa izražajem naših iskrenih čestitki, ja Vas molim da primite ovaj znak počasti iz ruku njegovog Veličanstva Kralja…

ivo2

Tragajući za smislom stvaranja, smislom života, za svim onim što život jeste, a zahvaljujući velikoj umešnosti koju je posedovao u literarnom izražavanju, Andrić je veoma uspešno opisivao teme iz istorije svoje zemlje i sudbine ljudi sa svog područija. Snaga njegovog talenta udružena sa posvećenim radom i trudom predodredila ga je za dobitnika Nobelove nagrade 1961. godine za roman Na Drini ćuprija.

Svoju zahvalnost, tom prilikom, Andrić je iskazao govorom O priči i pričanju, koji se već decenijama pamti i po kome će ostati upamćen zbog svoje skromnosti, jer tom prilikom nije pričao o sebi i svojim dostignućima, već je podelio svoje refleksije o pripovedanju i pripovedačkom delu uopšte. Svoj govor Andrić je održao na francuskom jeziku, a tekst je kasnije objavljen u godišnjoj publikaciji Nobelova nagrada u izdanju Nobelove fondacije, a nalazi se i u okviru njegovih Sabranih dela.

Sa željom da se sve vrati tamo odakle je i poteklo, Andrić je sav novčani iznos od Nobelove nagrade poklonio bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

ivo andric

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име