Evo šta je Ivo Andrić govorio o Stepincu: “Nema takvih zvučnih titula kojima bi se ti zločini mogli sakriti ili zataškati”

0
902

Knjiga „Ivo Andrić. Istorija i politika” Dušana Glišovića izašla je u okviru izdavačke kuće Službeni glasnik u Beogradu.

Prema kazivanju samog autora “malo je svetskih pisaca čija biografija i književno delo sjedinjuju u tako visokoj meri istoriju i politiku kao što je to u slučaju Ive Andrića. Njegov život pokriva oba svetska rata i stvaranje obe Jugoslavije. U mnogim istorijskim događajima vezanim za sudbinu Bosne i Jugoslavije bio je posredni i neposredni učesnik. Poznavao je veliki broj političkih ličnosti i bio svedok krupnih istorijskih događaja. U nedostatku smelosti ili znanja da se ukaže na politički sadržaj njegovog dela, s vremenom se, uz dužno poštovanje prema retkim izuzecima, sve više učvršćivala predstava o njemu kao pripovedaču o prošlim vremenima, a posebno o Bosni pod turskom vlašću. Ova knjiga doprinosi razbijanju te predstave.”

Knjiga na 336 strana sadrži različitu dokumentarnu građu među kojima je i izjava koju je dao „Politici” 1952. g. povodom naimenovanja Stepinca za kardinala kada je, između ostalog, kazao:
„I ranije, a naročito u teškom vremenu između 1941. i 1945. godine, činjeni su u našoj zemlji u ime vere i pod plaštom vere, a u interesu tuđina zavojevača, bratoubilački zločini. Ta je činjenica isuviše dobro poznata i u našoj zemlji i izvan nje. Tim zločinima viša katolička hijerarhija ne samo da se nije oduprla, nego ih je dobrim delom ili pomagala. I nema tih sofizama ni takvih zvučnih titula kojima bi se ti zločini mogli sakriti ili zataškati”.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

Na promociji su govorili profesor emeritus Dragan Stojanović, prof. Gojko Tešić, Petar Arbutina i autor. Ponajviše je bilo reči o različitim viđenjima i tumaečenjima Andrićevog lika i dela.

Opanak, Blic

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime