Ево шта је Иво Андрић говорио о Степинцу: “Нема таквих звучних титула којима би се ти злочини могли сакрити или заташкати”

0
1055

Књига „Иво Андрић. Историја и политика” Душана Глишовића изашла је у оквиру издавачке куће Службени гласник у Београду.

Према казивању самог аутора “мало је светских писаца чија биографија и књижевно дело сједињују у тако високој мери историју и политику као што је то у случају Иве Андрића. Његов живот покрива оба светска рата и стварање обе Југославије. У многим историјским догађајима везаним за судбину Босне и Југославије био је посредни и непосредни учесник. Познавао је велики број политичких личности и био сведок крупних историјских догађаја. У недостатку смелости или знања да се укаже на политички садржај његовог дела, с временом се, уз дужно поштовање према ретким изузецима, све више учвршћивала представа о њему као приповедачу о прошлим временима, а посебно о Босни под турском влашћу. Ова књига доприноси разбијању те представе.”

Књига на 336 страна садржи различиту документарну грађу међу којима је и изјава коју је дао „Политици” 1952. г. поводом наименовања Степинца за кардинала када је, између осталог, казао:
„И раније, а нарочито у тешком времену између 1941. и 1945. године, чињени су у нашој земљи у име вере и под плаштом вере, а у интересу туђина завојевача, братоубилачки злочини. Та је чињеница исувише добро позната и у нашој земљи и изван ње. Тим злочинима виша католичка хијерархија не само да се није одупрла, него их је добрим делом или помагала. И нема тих софизама ни таквих звучних титула којима би се ти злочини могли сакрити или заташкати”.

Pročitajte i  Срби масовно ћеркама дају ова 3 арапска имена, мислећи да су стара традиционална: Њихово право значење је потпуно другачије

На промоцији су говорили професор емеритус Драган Стојановић, проф. Гојко Тешић, Петар Арбутина и аутор. Понајвише је било речи о различитим виђењима и тумаечењима Андрићевог лика и дела.

Опанак, Блиц

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име