Ево шта је Иво Андрић говорио о Степинцу: “Нема таквих звучних титула којима би се ти злочини могли сакрити или заташкати”

0
1130

Књига „Иво Андрић. Историја и политика” Душана Глишовића изашла је у оквиру издавачке куће Службени гласник у Београду.

Према казивању самог аутора “мало је светских писаца чија биографија и књижевно дело сједињују у тако високој мери историју и политику као што је то у случају Иве Андрића. Његов живот покрива оба светска рата и стварање обе Југославије. У многим историјским догађајима везаним за судбину Босне и Југославије био је посредни и непосредни учесник. Познавао је велики број политичких личности и био сведок крупних историјских догађаја. У недостатку смелости или знања да се укаже на политички садржај његовог дела, с временом се, уз дужно поштовање према ретким изузецима, све више учвршћивала представа о њему као приповедачу о прошлим временима, а посебно о Босни под турском влашћу. Ова књига доприноси разбијању те представе.”

Књига на 336 страна садржи различиту документарну грађу међу којима је и изјава коју је дао „Политици” 1952. г. поводом наименовања Степинца за кардинала када је, између осталог, казао:
„И раније, а нарочито у тешком времену између 1941. и 1945. године, чињени су у нашој земљи у име вере и под плаштом вере, а у интересу туђина завојевача, братоубилачки злочини. Та је чињеница исувише добро позната и у нашој земљи и изван ње. Тим злочинима виша католичка хијерархија не само да се није одупрла, него их је добрим делом или помагала. И нема тих софизама ни таквих звучних титула којима би се ти злочини могли сакрити или заташкати”.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

На промоцији су говорили професор емеритус Драган Стојановић, проф. Гојко Тешић, Петар Арбутина и аутор. Понајвише је било речи о различитим виђењима и тумаечењима Андрићевог лика и дела.

Опанак, Блиц

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име