Jesi li pravi Srbin ako si ateista? Patrijarha Pavla zbog OVE izjave osporavaju “Ateisti Srbije”

0
1355

Za upokojenim srpskim patrijarhom Pavlom žalila je čitava Srbija, njeni vernici, ali i oni koji se izjašnjavaju kao ateisti tvrdeći da su ga zbog njegove skromnosti, mudrosti i dobrih dela visoko cenili i uvažavali.

Međutim, zbog jedne izjave iz 1998. godine i danas ga u Srbiji osporavaju oni koji svojom slobodnom voljom ne priznaju ni pravoslavnu, ni bilo koju drugu religiju.

patrijarh 2

“Biti Srbin znači biti obavezno pravoslavac… Srbin ne može biti ateista… Srbin nekršten ne biva.” Ovako glasi čuvena izjava blaženopočivšeg srpskog patrijarha Pavla koja je izazvala veoma burne reakcije u onom delu populacije koja nije naklonjena veri.

Pročitajte i  Nije imao zrno sreće u životu: Tužna sudbina čika Jove Zmaja! Generacije je uveseljavao svojim pesmama, a svoju decu je REDOM SAHRANIO

Prvi su se izjasnili iz udruženja “Ateisti Srbije”:

“Gojko Stojčević je izjavio mnoge veoma grozne i nehumane stvari, kao i tu pomenutu potpuno besmislenu tvrdnju o vezi između nacionalne pripadnosti i religijskih sujeverja. Ta izjava je samo još jedna u nizu laži koje služe za plašenje lakovernog naroda,” rekao je Predrag Stojadinović, potpredsednik udruženja “Ateisti Srbije”. “Da li postoje Srbi koji su katolici, muslimani ili budisti? Da li je možda nemoguće dobiti potvrdu o državljanstvu bez priložene pravoslavne krštenice,”pita se on. “Ateizam je, po definiciji, jedino u sukobu sa verovanjem u postojanje bilo kakvih bogova. Nacionalnost, astrologija, seksualna ili bilo koja druga orijentacija nisu ni na koji način u vezi ili u sukobu sa ateizmom,” zaključio je Stojadinović.

Pročitajte i  Pismo Ajnštajna Milevi Marić koje svedoči o njenom teškom položaju u braku: Neljudski zahtevi koje je veliki naučnik postavio svojoj ženi

Srbija ukupno ima 7.186.862 stanovnika. Od tog broja vernika ima 6.555.931, a “nevernika” 80.053. Ostatak su ljudi koji se nisu izjasnili. Sudeći po podacima, može se zaključiti da je ova reč patrijarha Pavla duboko usađena u svest srpskog naroda.

vernici u pravoslavnoj crkvi

Opanak, Espreso

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime