Отворена изложба фотографија “Београд, дестинација за љубитеље уметности”

0
301

Изложба фотографија “Београд, дестинација за љубитеље уметности”, аутора Марка Ђукића,  отворена је јуче у Мултимедијалној сали Центра за културу Влада Дивљан. Посетиоци ће бити у прилици да погледају фотографије следећих седам дана, до 21. септембра 2022. године. Изложба је део истоименог пројекта, подржаног од стране Секретеријата за привреду.

Отварање изложбе “Београд, дестинација за љубитеље уметности”

Публику на отварању поздравила је Марија Вуковић, представница удружења Амикус.  Истакла је да изложба, која је део пројекта “Београд, дестинација за љубитеље уметности”, има за циљ да Београд представи као атрактивну туристичку дестинацију за све љубитеље уметности.

О великој и значајној уметничкој и културној понуди Београда, говорила је новинарка Тијана Гутић.

Изложба фотографија “Београд, дестинација за љубитеље уметноси”

У престоници Србије налази се 39 уметничких, културно-историјских, меморијалних, техничких и природних музеја. Садржајно богате поставке су благо које говори о историји, уметности и науци у Србији, на Балкану и Европи. Београд има и обиље верске архитектуре. Храм Светог Саве, једна од највећих православних цркава на свету, уједно је и најпосећеније одредиште туриста у Београду.

Храм Светог Саве, Фотографија Марка Ђукића

Бранка Цонић из Дома Јеврема Грујића, представила је публици неке од знаменитости првог приватног музеја у Србији и позвала све љубитеље уметности и историје да посете овај јединствени музеј.

Светогорска улица у Београду у здању број 17. крије дом непроцењиве уметничке вредности познатог српског државника и дипломате Јеврема Грујића. Једно од највећих блага ове установе је портрет краљице Наталије Обреновић, познат под надимком „Српска Мона Лиза“. Аутор овог ремек-дела био је велики српски сликар Стеван Тодоровић. Један од куриозитета музеја је и најстарија венчаница на Балкану из 1856. године. Припадала је Јелени, супрузи Јеврема Грујића, а израђена је од свиле, обогаћене сребрним и златним нитима.

Портрет Краљице Наталије у Дому Јеврема Грујића, дело сликара Стевана Тодоровића
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име