IZLOŽBA KAFE NA KALEMEGDANU: Doživite ambijent prve kafane u Srbiji odn. Evropi i popijte kafu kakvu su pile kraljica Natalija i Draga Obrenović

0
1033

Pre Beča, Pariza i Rima, u Beogradu se u prvoj polovini 16. veka pila kafa. Na Dorćolu, 1522. godine, osvajači iz Osmanskog carstva otvorili su prvu kafedžinicu na tlu Starog kontinenta. Više o ovoj kafani možete saznati OVDE.

izložba kafe

Egzotični napitak  Londonci, Parižani i Bečlije probali su sa zakašnjenjem od čak vek i po, kada je pomama za kafanama konačno stigla i do njih!

Popularizacija kafe stigla je čak od samog pape. Kliment Osmi je nakon predloga da se zabrani kafa 1606, tražio da je proba. Kako mu se dopala, dao je papsko odobrenje.

izložba kafe
Evropski tip mlina za kafu/ Foto: Prirodnjački muzej

Ovo su samo neki od zanimljivih podataka koje posetioci izložbe „Kafa, uzbudljiva priča o dobrom ukusu” mogu da saznaju u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu u Beogradu.

– Motiv je bio da omogućim posetiocima da saznaju što više o biljci tačnije napitku bez koga mnogi ne započinju dan a o njemu znaju tako malo. Kafa je mnogo više od sinonima za uživanja – pojašnjava Aleksandra Savić, autorka izložbe koja je pripremana šest meseci i dodaje nešto što će vas podstaći da obavezno posetite ovu izložbu:

– Popularnost i istorija kafe tesno su povezani sa brojnim dešavanjima u društvu i kulturnim tokovima. Ona je postala deo supkulture. Priča o kafi je i priča o putovanjima, razvoju trgovine, težnji za slobodom robova, razvojem slobode govora i okupljanja, migraciji, razvoju medicine…

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

U postavci je više od 300 eksponata. Najveći broj je iz privatne kolekcije Novosađanina Radmila Mulića. Pojedini su međutim privatnim kanalima stigli iz Meksika, poput rustičnih šolja od gline. Muzeji partneri u organizovanju izložbe su Etnografski muzej od kojih je uzeto srebrno i mesingano posuđe, dok su dve šoljice koje su koristile kraljice Draga i Natalija Obrenović ustupljene iz Doma Jevrema Grujića.

izložba kafe
Šoljica iz koje je pila kraljica Draga Obrenović/Foto: Prirodnjački muzej

Uživaćete u autentičnoj atmosferi starih srpskih kafana! Možete sesti za sto, popiti kafu i slikati se za uspomenu!

Iz fundusa Prirodnjačkog muzeja izložena su dva primerka afričke i azijske cibetke: mačkolikih životinja koje se hrane zrnevljem kafe i posle procesa obrade u digestivnom traktu kao izlučevinu daju zrno od koga se pravi najskuplja kafa na svetu – kopi luvak.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!
izložba kafe
Biljka kafe, Coffea arabica/ Foto: Prirodnjački muzej

Autorka postavke je poseban segment, mimo istorije i lokalnih običaja, posvetila ritualima ispijanja kafe širom sveta. Tako su izložene šoljice od kamena i bambusa iz kojih su kafu pili robovi u Brazilu, ali i one od porcelana za potrebe imućnih stanovnika ove zemlje, inače jednog od vodećih proizvođača kafe.

Crteži i biljne makete delo su Bore Milićevića, a ilustracije potpisuje Snežana Rajković. Izložba će biti otvorena do maja, a plan je da kasnije gostuje u muzejima u gradovima Srbije.

izložba kafe

Prirodnjački muzej je prethodnih godina organizovao izložbe posvećene čaju, vinu, crnoj i beloj čokoladi, starim sortama srpskog voća. Postavkom o kafi završava se ciklus izložbi posvećenih plodovima koji ulepšavaju svakodnevicu čoveka. Ove godine u planu su izložbe posvećene meteoritima Srbije i životinjama ledenog doba – surlašima.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Radno vreme i cene ulaznica:

Svakog dana od 10:00č do 21:00č (leti) i od 10:00č do 18:00č (zimi)

Ponedeljkom zatvoreno.

Dostupno za osobe sa posebnim potrebama.

Kako ćete doći? Tramvaj br: 2; Trolejbusi br: 19, 21, 22, 28, 29 i 41; Autobus br: 31

Ulaznice: Besplatno za decu do 7 godina, osobe s posebnim potrebama i njihove pratioce, studente (uz indeks).

Pojedinačna ulaznica za decu preko 7 godina i odrasle 100 din.

Porodična ulaznica 200 din.

Penzioneri 50 din.

Grupe 80 din. (za najavljene grupne posete obezbeđeno stručno vođenje kroz izložbu).

Četvrtkom ulaz slobodan u periodu 10 – 12č.

Politika

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име