IZLOŽBA SRPSKOG SLIKARA U PARIZU: Od 7. aprila biće izloženi radovi Nemanje Mate Đorđevića

0
392

U Kulturnom centru Srbije u Parizu, francuska publika moći će od 7. aprila da uživa u radovima jednog od najuspešnih umetnika mlađe generacije s naših prostora Nemanje Mate Đorđevića.

Na velikoj izložbi na tri nivoa Kulturnog centra, Đorđević će na izložbi “Nyctophilia” predstaviti radove nastale od 2013. do onih koji su nastali u Parizu 2016, gradu u kojem autor trenutno živi i radi.

Pročitajte i  Uz ove dečje emisije smo odrastali: Da se prikazuju i danas bilo bi manje vršnjačkog nasilja u školama i na ulici

Na postavci će biti prikazane slike, crteži i kolaži, o kojima je u svom tekstu ”Potrebno je upoznati noć” Muharem Bazdulj napisao: ””Suptilnost i smiraj generalno stvaraju manir s kojim Đorđević prilazi svojim noćnim motivima. On je svestan da su nam svetlost i boja najnužnije da bismo mogli da se zagledamo u noć…. Đorđevićevo sioranovsko nadahnuće je, naime, nedvosmisleno, a od nas zavisi kuda će da nas odvede. Destinacija će u svakom slučaju biti vredna putovanja””.

Pročitajte i  Lička kapa: Oličenje srpskog slobodarskog duha i čuvar kosovskog zaveta i predanja

Nemanja Mate Đorđević rođen je 1983. u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i dobitnik je brojnih priznanja iz oblasti slikarstva i crteža – nagrade Fonda Vladimir Velićković za crtež 2009, nagrade 47. Zimskog salona u Herceg Novom za slikarstvo, nagrade Milan Konjović na Likovnoj jeseni 2014. u Somboru…

Đorđević je dobitnik i nagrade Francuske Akademije lepih umetnosti za podstrek slikarstvu, kao i prestižne nagrade za crtež Pjer David Vel 2015. Izložba “Nyctophilia” biće otvorena za posetioce do 7. maja ove godine.

Pročitajte i  DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju

mata nemanja

Izvor: b92

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime