Izvor lekovite vode kod crkve Svete Petke: Svakog 27. oktobra vernici hrle po svetu vodu na Kalemegdan

0
5513
Foto: Opanak

Kapela Svete Petke nalazi se na Kalemegadnu odmah pored crkve Ružice. Tačno ispod nje protiče čudotvorna voda koja je mnogima donela isceljenje.

Ovaj izvor izaziva duboko poštovanje ne samo žitelja Beograda, već i svih onih koji dolaze da posete glavni grad.

Za vreme turske vlasti u našim krajevima Turci često nisu dozvoljavali Srbima da prilaze izvoru. Kada su početkom 18. veka Austrijanci zaposeli grad, zabrana je ukunuta. Austrijanci su tada ostali zapanjeni navalom ondašnjeg naroda da dođe to svete vode i poštovanjem sa kojim su se odnoslili prema njoj.

Pročitajte i  Srpsko jelo koje topi masti i snižava holesterol: Vekovima već čuva zdravlje

Izvor svete vode posvećen je Svetoj Petki i samo jednom se, u istoriji dogodilo da je izvor usahnuo. Na samom početku Prvog svetskog rata izvor je naprasno presušio i to je protumečeno kao loš znak.

Reklo bi se sada da je znak bio ispravno protumačen, jer su nezapamćene muke stigle srpski narod. Već poslednjih ratnih meseci voda je ponovo potekla, tačnije, 28. februara na dan Svtog apostola Onismana, 1918. godine. Tada se i u narodu vratila vera da će se Srbija opet osloboditi.

Pročitajte i  Najlepše poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

Sveta Petka je zaštitnica svih žena, pa joj se zato obraćaju žene svih vera i nacija.

Kapela Svete Petke na Kalemegdanu sagrađena je na izvoru lekovite vode.

Veruje se da ova voda isceljuje sve očne bolesti.

U Srpskom narodu se veruje da svaka žena za života mora da ode na ovaj izvor svete vode i iskreno se pomoli za svoje i zdravlje svoje dece.

Pročitajte i  SRBI SUTRA SLAVE SVOG NAJVEĆEG SVETITELjA: Običaj nalaže da se tog dana NIKAKO NE NOSI OVA BOJA, jer navlači nesreću!

Stil, Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime