“IZVUĆI DEBLJI KRAJ” IZRAZ JE KOJI SRBI ČESTO KORISTE U POZITIVNOM KONTEKSTU: Međutim, on ima sasvim drugo značenje!

0
295

Izraz “izvući deblji kraj” nema pozitivno značenje u našem jeziku, kako mnogi veruju. Evo i zašto:

relex

U određenim životnim situacijama kada vam nešto ne ide u korist, neko će vam reći da ste “izvukli deblji kraj”. Ovaj izraz ljudi, međutim, često koriste pogrešno, jer mu pripisuju značenje koje izvorno nema!

izvući deblji kraj

Prema tumačenju koje mnoge dovodi u zabludu, izraz “izvući deblji kraj” je nastao kao posledica raspodele ili deobe, a onaj koji ga je izvukao dobio je vredniji i bolji deo. Ovo je potpuno pogrešno tumačenja.

Pročitajte i  Српски динар старији је него што можете и да претпоставите: Ево када је настао и како се користио код нас


Naime, postoji veliki broj ljudi koji u govoru izvlačenje debljeg kraja koriste kao nešto pozitivno, pa se čak i na internetu mogu naći tumačenja koja mu pripisuju pozitivnu konotaciju. To, međutim, nije tačno.

deblji kraj

 

Kako je ZAISTA nastao ovaj izraz i koje je njegovo PRAVO značenje?

Jedna od narodnih izreka kaže da – batina ima dva kraja i upravo sa tim ima veze i pomenuti idiom. “Batina sa dva kraja” nas upozorava da se situacija može po nas završiti nepovoljno, a pošto se batina obično drži za tanji kraj, onaj koga tuku prolazi loše jer izvlači deblji kraj.

Pročitajte i  SRPSKI VITEŠKI KODEKS: Kakvo je poreklo morao imati srpski vitez, kakve osobine, kako je odgajan, a kako mu je birano ime...

izvući deblji kraj

Ipak, lingvista Svetlana Siljepčević ističe za “24 sata” da je ovo tumačenje netačno i da se izraz može isključivo protumačiti kao negativan ishod.

Autor: Milorad Milovanović, 24 sata.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име