“Ја, ТВОЈА МАЈКА, никад нећу ПЛАКАТИ за тобом!” Речи Његошеве мајке над МРТВИМ СИНОМ дирају у душу

0
4469

Петар Петровић Његош, боловао је од туберколозе од које је и преминуо 19 октобра 1851 на Цетињу. Имао је само 38 година.

О потоњим данима Владике Рада, мало шта се зна, али остао је запис о томе шта је његова мајка рекла на посмртној одори свог сина:

“Браћо Његуши, Соколови Црногорци! Није лијепо што чините, што кукате и плачете за Владиком. Нијесам ја њега родила нити за кукање, нити за плакање, већ сам га родила о добру имена вашега и СРПСKОГА.

Pročitajte i  Богојављенска ноћ, прича од које ће вам застати кнедла у грлу: "Боже, да ми мајка оздрави" молио се дечак отвореном небу

Вазда сам била и сада сам најсрећнија мајка, када ми је Бог даривао, тебе мој вазда најмилији сине. Био си најљепши међу најљепшима, не само тијелом него и душом.

А за ваистину Божју ја, твоја мајка, за тобом никад нећу заплакати, јер када бих то учинила ја не бих била твоја права мајка. Требају да плачу мајке које рађају издајнике и погани људске, а не ја. Проста ти сине, материнска рана, просто ти СРПСKО МЛИЈЕKО KОЈИМ САМ ТЕ ПОДОЈИЛА.

Pročitajte i  Цигарете му спасиле живот: Како су две паклице "Мораве" сачувале Сретену главу од бомби

Слава Богу који ми те тако лијепог даривао и тако лијепог и младог узео, бар ће и Он сине мој, од тебе имати шта да види.”

*Његошева мајка Ивана Томова, рођена Пророковић, над мртвим сином.

Стил.Курир

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име