Jabuke u šlafroku: Starinski recept za svačiji džep i sve generacije!

0
2659

Jabuke u šlafroku su starinska, jednostavna poslastica. Specijalitet od pohovanih jabuka imaju ovaj neobičan naziv iz sledećeg razloga – šlafrok je nemačka reč za kućnu haljinu (na preklop), koju su nekada domaćice rado nosile… A s obzirom na to da se jabuke “oblače” u gušću smesu za palačinke, tako što se u nju umoče kolutovi jabuka i prže u dubokoj masnoći. Služe se tople ili hladne, posute šećerom u prahu i cimetom.

jabuke u šlafroku

Pročitajte i  Smernice za savršeno pečenje: Tajna ukusne praznične prasetine iz rerne

Sastojci:

2-3 jabuke, najbolje nakisele
2 jajeta
8 kašika brašna
malo soli
malo mleka ili mineralne vode
kašičica šećera
mast ili ulje za prženje
šećer u prahu
cimet

Priprema:

Od navedenih sastojaka napraviti testo, ali malo gušće nego za palačinke.

Jabuke oljuštiti, izdubiti sredinu i seći na kolutove debljine 0,5 do 1 cm. Mogu se poprskati sokom od limuna, da ne potamne.

Pročitajte i  Božićna pogača: Recept za česnicu iz šumadijskog kraja

Viljuškom umakati kolutove jabuka u testo i spuštati u vrelu masnoću, pa pržiti po par minuta sa obe strane. Testo treba da bude dovoljno gusto da ne spada sa jabuka.

Vaditi jabuke na salvetu da se ocedi višak masnoće, pa posuti šećerom u prahu zamirisanom vanilom i po želji, cimetom.

secanja.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime