Да бисте направили јабуково сирће требаће вам мало више времена и труда, али ћете захваљујући томе имати укусно и здраво средство које служи и као зачин и као лек.

Јабуково сирће користимо у превенцији болести, помаже код мршављења, избељује зубе, скида каменац, уклања непријатне мирисе… Има више од 100 начина на који га можете користити, а можете га направити и сами.

Све што вам је потребно су јабуке, посуде у којима ће одстојати, кућни соковник и добра воља.

За 15 – 20 литара врло квалитетног јабуковог сирћета потребно је око 50 – 60 килограма јабука.

Јабуке оперите и убаците у соковник. Побрините се да скинете све труле делове ако их има, а кору не морате скидати.

Ако немате соковник и имате мању количину јабука, можете их нарендати.

Рендане јабуке или остатке из соковника убаците у чисту посуду заједно са соком и оставите да одстоји два, три дана.

Посуду прекријте газом да не улазе нечистоће, а да има довољно ваздуха за врење. Имајте на уму да сирће мора да одстоји понекад и до неколико месеци, па користите посуде којих се можете одрећи на неко време.

Након што је одстајало два, три дана, потребно је процедити смесу кроз газу тако да остане само сок, који ћете опет оставити покривен газом у посуди.

Течност ће бити мутна, а временом ће се створити опна на врху. Повремено процедите течност кроз газу да се не “поквари” и поновно вратите у посуду и прекријте газом, а сок ће се временом разбистрити.

Свакако пробајте и када вам се укус свиди, преспите сирће у чисте стаклене флаше. Ако додате квашчеве гљивице или имате сирћетну печурку, то ће свакако убрзати процес врења. Без тога, сирћету ће требати мало више времена, чак и до неколико месеци.

Како користити јабуково сирће у сврху мршављења

Најједноставнији начин на који већина људи конзумира јабуково сирће за мршављење је разблаживање у води.

Kако би ефекат смањења апетита током дана такође био фактор, најбоље је да овај напитак конзумирате ујутру, па ћете имати мање потребе за обилним оброцима током остатка дана.

Дакле, ујутру, на празан стомак, размутите у чаши воде 1-2 супене кашике (2-3 кафене кашићице) сирћета. Попијте напитак и осетићете моментално освежење организма, а током дана би требало да имате и смањен апетит, нижи ниво шећера у крви, као и да постепено губите тежину.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име