Криптонит на Земљи: Чувени минерал од кога Супермен губи своје моћи пронађен је, ни мање ни више, него у Србији

0
2020
Фото: Јадарит, Природњачки центар Србије у Свилајнцу/Опанак

Јадарит је моноклинични нерадиоактивни минерал беле боје откривен у руднику у Србији 2006. године. Оно што овај минерал чини посебним и занимљивим је то да је њен хемијски састав веома приближан хемијском саставу измишљеног минерала криптонита, кристала у чијем присуству чувени јунак Супермен губи своје моћи.

Од храбре идеје до водеће установе: Природњачки центар Србије у Свилајнцу започиње дигиталну еру

Састав јадарита открио је минеролог др Крис Стенли који је са тимом стручњака из Канаде проучавао материјал који је у Лондон стигао из лозничког рудника. Хемијска формула јадарита је натријум-литијум-боросиликат-хидроксид ( LiNaSiB3O7(OH) или Na2OLi2O(SiO2)2(B2O3)3H2O). Сходно месту где је пронађен, јадарит је добио назив по реци Јадар у Србији. Нови минерал, за разлику од измишљеног криптонита, не садржи флуор и беле је боје, а не зелене. Јадарит, ипак, постаје флуоресцентан кад је осветљен ултраљубичастом светлошћу.

Јадарит, Природњачки центар Србије у Свилајнцу

Уз изложени узорак јадарита у Природњачком музеју у Лондону стоји текст: „Немојте рећи Лексу Лутору, али научници су открили криптонит на Земљи.”

Криптонит је једина ствар која је могла да ослаби Супермена у стриповима. Сценаристи филма „Повратак Супермена“ су му дали фиктивну хемијску формулу натријум-литијум-борсиликат-хидроксид са флуором. Међутим, када су научници Природњачког музеја анализирали нови минерал откривен у Србији, уследило им је изненађење. Имао је исту формулу као криптонит. То је невероватна случајност. Око 30-40 нових минерала се открије сваке године, а око 4300 је познато науци. Овај нови минерал се зове јадарит. До сада ниједан научник који је био у контакту са овим каменом није осетио било какве негативне ефекте.“

Путевима Ресавске Свете горе: Обиђите најлепше српске манастире и посетите јединствени музеј у овом делу Европе – Природњачки центар Србије у Свилајнцу

У Природњачком центру Србије, који се налази на самом улазу у град Свилајнац, посетиоци из разних крајева Србије, али и света да имају приликед се између осталог, упознају и са минералима који обогаћују нашу земљу.

У оквиру музејске поставке “Свет минерала и стена” представљени су минерали и стене од којих је изграђена наша планета. Један од најатрактивнијих експоната је минерал јадарит који је за сада пронађен једино на територији наше земље, а сличан је чувеном Криптониту из Суперменових стрипова.

ОПАНАК

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име