Злопамћење је сопствено душегупство. Чак и у молитви “Оче наш”, у делу где се говори о опраштању грехова нашим дужницима, постоји једна врста презира према таквом једном греху као што је злопамћење.

То је Он особито показао у својој причи о цару и дужнику (Мт. 18,23- 35). А и у самој молитви заповедио нам је да говоримо: Опрости нам дугове наше, као што и ми опраштамо дужницима нашим (Мт. 6,12).

Ако треба памтити грехе, треба памтити само своје: сећајући се сопствених грехова, о туђима никад нећемо ни помислити; а чим своје заборавимо, туђи ће нам лако доћи на ум.

Pročitajte i  Храм руске војске отворен на Дан победе: Погледајте како изгледа најраскошније православно здање

Да је и онај дужник царев памтио десет хиљада таланата (златника), не би се сећао свога дужника који му је дуговао сто динара. Али пошто је заборавио свој дуг, он се сетио овога дужника и почео да дави свога друга.

Желећи да изнуди сто динара, он не само што ни то мало није добио, него је навукао на своју главу сав (велики дуг од десет хиљада таланата), који му је цар био опростио.

Pročitajte i  Strina – Zelena bedevija: Jedina kobila koju je jahao neki srpski junak i to baš Jovan Kursula

Зато смело кажем да је овај грех (злопамћење) тежи од сваког другог; или, боље, не ја него Христос је то изрекао овом причом.

Човек који у души својој гаји злопамћење сличан је ономе који чува огањ у слами (Теодор Едески).

Господ не прима молитве од онога који памти зло на брата (ближњега) свога.

Pročitajte i  Лек из природе који ОПОРАВЉА СВАКУ ЋЕЛИЈУ у организму - Нема ништа ЗДРАВИЈЕ од ОВОГА!

“Ако те мучи злопамћење на некога, помоли се из свег срца за њега, и страст злопамћења одступиће од тебе” (Јефрем Сирин)

Ко је злопамтив на демоне, тај није злопамтив на људе; а ко је са демонима у миру, тај је злопамтив према брату (Нил Синајски).

Злопамћење се лечи сећањем на страдања Господа Исуса Христа и на кротост Његову (Јован Лествичник).

BastaBalkana.com

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име