JEDITE 3 JAJA NEDELJNO: Evo šta se događa u vašem organizmu tada

1.Jaja suzbijaju glad
Zbog velike količine proteina, jaja odlično regulišu glad i time smanjuju prekomerni unos hrane.

2.Pomažu u mršavljenju
S obzirom da brzo zasite, jaja se koriste u mnogim dijetama kao jedna od glavnih namirnica za doručak. Jaje srednje veličine ima svega 80 kalorija, a istraživanja su pokazala da konzumiranje jednog jaja dnevno kod većine ljudi ne povećava ukupan nivo holesterola u krvi.

mršavljenje

3.Odlična su za kožu i organizam
Visok nivo vitamina B2, B5 i B12 koji se nalaze u jajima omogućavaju dobro funkcionisanje organizma, a posebno jetre. Ovi vitamini su zaduženi i za lep i zdrav izgled kože i kose.

4.Dobra su za zube i kosti
Jaje sadrži visok nivo vitamina D i kalcijuma neophodnih za zdrave i jake kosti. Treba imati u vidu da naš organizam koristi čak 90 odsto kalcijuma iz ove supernamirnice.

osmeh

5.Jaja obiluju aminokiselinama
Postoje 20 najbitnijih aminokiselina neophodnih za normalno funkcionisanje organizma. Naše telo proizvodi 11 aminokiselina, dok preostalih 9 možemo naći u jajima.

6.Poboljšavaju funkcionisanje mozga
Jaja su puna lecitina, prirodne supstance koja je najbolji izvor holina, bitne komponente koja hrani mozak, pospešuje pamćenje i koncentraciju.

mozaj

7.Pomaže pri smanjenju holesterola
Suprotno verovanju da su jaja glavni krivci za povećan holesterol, lecitin iz jaja zapravo pospešuje njegovu eliminaciju.

8.Smanjuju nivo stresa
Aminokiseline iz jaja pomažu očuvanju opšteg mentalnog zdravlja. Naime, prema jednoj studiji dokazano je da jaja smanjuju nivo stresa i pomažu lučenje seratonina.

relex

9.Odlična su za imunitet
Jedno jaje sadrži čak 22 odsto selena, koji je neophodan za zdrav rad štitne žlezde i celokupnog imunog sistema.

jak imunitet

10.Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Visok nivo lošeg holesterola LDL usko je povezan sa bolestima srca. Konzumiranjem umerene količine jaja koja sadrže lecitin, suzbićete dejstvo lošeg holesterola i pospešiti funkciju karidiovaskularnog sistema.

Stvar ukusa