Традиција, уметност и природа: Обрадујте себе једнодневним излетом у Мионицу који је пун изненађења

0
1912

Један дан у природи, у неком другом месту, са новим људима и занимљивостима може учинити да се осећате боље и срећније. Права прилика да напуните батерије за свакодневицу која вас неминовно чека.
Варошица Мионица је место у коме ћете доживети један савршен дан. Завичај нашег великог војводе Живојина Мишића препун је природних лепота, па су многи уметници баш ту пронашли свој мир и инспирацију. Посебном енергијом плени Парк природе Рибница где је смештен манастир посвећен Светим апостолима Петру и Павлу.
Било да сте заинтересовани за боравак у природи, традицију, добру српску храну или уметност, Мионица је дестинација на којој ћете сигурно пронаћи нешто посебно и вредно памћења.
Организоване туре из Београда боравак у Мионици почињу посетом родне куће Живојина Мишића, која има статус музеја. Ту ће вас дочекати војводин потомак који приповеда о његовом животу и раду. У аутентичном амбијенту, осетићете дух прошлости и видети како се некада живело у српским селима. Доживљај давних времена употпуниће дегустација војводиног омиљеног јела из детињства – кришка хлеба са машћу и алевом паприком и млад сир преливен џемом од шљива. По српском обичају, послужиће вас и квалитетном ракијом из мионичког краја.

Родна кућа Живојина Мишића, село Струганик

Следећа станица је Ткачки двор у селу Ракари, где је наша позната сликарка, костимограф и таписерист Загорка Стојановић направила право уметничко царство далеко од буке и вреве великог града. Кућа, двориште, уметничка дела и Загоркин карактер остављају незабораван утисак на посетиоце.

Српска уметница Загорка Стојановић дочекује госте у свом дому у селу Ракари

Након тога, имаћете прилику на посетите Рибничку пећину и манастир Рибницу– духовни центар овог краја, чији је старешина монах Арсеније Јовановић.

Игуман манастира Рибница Арсеније Јовановић са верницима
Игуман манастира Рибница Арсеније Јовановић са верницима

Вожња се наставља до пољопривредног газдинста Петровић. Домаћин газдинства Пеца Петровић, српски биолог научник и ентузијаста, показаће вам очаравајући свет свог имања на којем се налазе Музеј камена и Кућа чаја са 40 врста чајева. У Музеју камена, изложено је 300 геолошких експоната, а најстарији су експонати из периода креде што овај музеј чини јединственим у Србији.

За крај је планиран одлазак у Бању Врујци. Према легенди, Милан Топлица је живео у бањи и уз помоћ њених лековитих вода успевао је да се брзо опорави од повреда задобијених у борби против Турака.

Детаљне информације о програму, ценама и поласцима, можете погледати на овом линку Негујмо своје корене: Једнодневни излет у Мионицу

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име