Tradicija, umetnost i priroda: Obradujte sebe jednodnevnim izletom u Mionicu koji je pun iznenađenja

0
1026

Jedan dan u prirodi, u nekom drugom mestu, sa novim ljudima i zanimljivostima može učiniti da se osećate bolje i srećnije. Prava prilika da napunite baterije za svakodnevicu koja vas neminovno čeka.
Varošica Mionica je mesto u kome ćete doživeti jedan savršen dan. Zavičaj našeg velikog vojvode Živojina Mišića prepun je prirodnih lepota, pa su mnogi umetnici baš tu pronašli svoj mir i inspiraciju. Posebnom energijom pleni Park prirode Ribnica gde je smešten manastir posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu.
Bilo da ste zainteresovani za boravak u prirodi, tradiciju, dobru srpsku hranu ili umetnost, Mionica je destinacija na kojoj ćete sigurno pronaći nešto posebno i vredno pamćenja.
Organizovane ture iz Beograda boravak u Mionici počinju posetom rodne kuće Živojina Mišića, koja ima status muzeja. Tu će vas dočekati vojvodin potomak koji pripoveda o njegovom životu i radu. U autentičnom ambijentu, osetićete duh prošlosti i videti kako se nekada živelo u srpskim selima. Doživljaj davnih vremena upotpuniće degustacija vojvodinog omiljenog jela iz detinjstva – kriška hleba sa mašću i alevom paprikom i mlad sir preliven džemom od šljiva. Po srpskom običaju, poslužiće vas i kvalitetnom rakijom iz mioničkog kraja.

Rodna kuća Živojina Mišića, selo Struganik

Sledeća stanica je Tkački dvor u selu Rakari, gde je naša poznata slikarka, kostimograf i tapiserist Zagorka Stojanović napravila pravo umetničko carstvo daleko od buke i vreve velikog grada. Kuća, dvorište, umetnička dela i Zagorkin karakter ostavljaju nezaboravan utisak na posetioce.

Pročitajte i  Spoj kulture i duhovnosti: U Mionici otvorena izložba ikona „Drvo nebesko“
Srpska umetnica Zagorka Stojanović dočekuje goste u svom domu u selu Rakari

Nakon toga, imaćete priliku na posetite Ribničku pećinu i manastir Ribnicu– duhovni centar ovog kraja, čiji je starešina monah Arsenije Jovanović.

Iguman manastira Ribnica Arsenije Jovanović sa vernicima
Iguman manastira Ribnica Arsenije Jovanović sa vernicima

Vožnja se nastavlja do poljoprivrednog gazdinsta Petrović. Domaćin gazdinstva Peca Petrović, srpski biolog naučnik i entuzijasta, pokazaće vam očaravajući svet svog imanja na kojem se nalaze Muzej kamena i Kuća čaja sa 40 vrsta čajeva. U Muzeju kamena, izloženo je 300 geoloških eksponata, a najstariji su eksponati iz perioda krede što ovaj muzej čini jedinstvenim u Srbiji.

Pročitajte i  Mionica obeležila Svetski dan turizma: Ova godina u znaku otkrivanja svih lepota i čari Srbije

Za kraj je planiran odlazak u Banju Vrujci. Prema legendi, Milan Toplica je živeo u banji i uz pomoć njenih lekovitih voda uspevao je da se brzo oporavi od povreda zadobijenih u borbi protiv Turaka.

Detaljne informacije o programu, cenama i polascima, možete pogledati na ovom linku Negujmo svoje korene: Jednodnevni izlet u Mionicu

Pročitajte i  Svi smo čuli za Savu Savanovića, a malo ko zna za vampira iz sela Kisiljeva o kom su pisale bečke novine

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime