VELIKA SRPSKA DESPOTICA: Monahinja Jefimija i danas treba da bude uzor svim ženama!

0
2194

Kćerka gospodara Vojihne, despotica Jelena, monahinja Jefimija, shimonahinja Jevpraksija, bila je jedna od najobrazovanijih žena svoga vremena.

Knez_Lazar_i_kneginja_Milica

Sa nepunih sedamnaest godina udala se za despota Uroša Mrnjavčevića. Imali su sina Uglješu, koji je urmo kao dete i sahranjen je u Hilandaru 1368. gde je sahranjen i Vojihna, Jelenin otac. Jelena je imala samo 22 godine kada su u Maričkoj bici 1371. godine poginuli njen muž despot Uroš i dever, kralj Vukašin Mrnjavčević.

Pročitajte i  SRBI U TRADICIJI IMAJU CRNI PETAK! Još je Vuk Karadžić znao za njega i opisao ga kao nešto JEZIVO! Evo i zašto!

VELIKA POMOĆ KNEZA LAZARA USAMLJENOJ DESPOTICI

Despotica Jelena, u neprebolnoj žalosti, ostala je sama u svom dvoru u gradu Ser. Tada joj u pomoć pritiče knez Lazar!

Ljubostinja
Manastir LJubostinja

Kada su grad i čitavu oblast zauzeli Turci, Jelena odlazi na dvor kneza Lazara i kneginje Milice. Posle Kosovskog boja, kneginja Milica i despotica Jelena primaju monaški zavet.

Milica dobija monaško ime Evgenija, a Jelena Jefimija.

Pročitajte i  Beograd je izmenio čak 15 imena u svojoj istoriji: Svi znamo za Singidunum, a evo koja su ostala

Uloga monahinja u upravljanju državom

Monahinje Evgenija i Jefimija pomažu mladom kneževiću Stefanu (kasnije Despotu Stefanu Visokom) da upravlja zemljom i obavljaju važne diplomatske misije, kao što je bila ona kod sultana Bajazita.

despot stefan lazarević

Tada su uspele i da mošti Svete Petke donesu u Beograd iz Carigrada.

Jefimija odlazi u Ljubostinju gde zlatnim koncem veze molitvenu pesmu: Molitvu Hristu Spasitelju na zavesi za carske dvere (katapetazmu) manastira Hilandara.

Pročitajte i  Braća Vajagić kao novi Jugovići: Napustili Ameriku i sa ocem krenuli u rat za Srbiju! Postali HEROJI ZA VEČNOST

Napisala je Posvetu sinu Uglješi koji se nalazi na diptihu u Hilandaru. Izvezla je Pohvalu knezu Lazaru (prekrivač za glavu kneza Lazara) izuzetno vredno književno delo.

jefimija
Pohvala knezu Lazaru

U Ljubostinji je primila i najviši monaški zavet-veliku shimnu, tada je dobila novo ime-Jevpraksija.

Umrla je oko 1405. godine. Mošti srpske despotice, smerne monahinje i prve srpske pesnikinje počivaju u manastiru Ljubostinja.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime