Šargarepa je bogata beta karotenom što štiti kožu od štetnog UV zračenja i omogućava lep ten. Zato je treba što češće koristiti u različitim kombinacijama.

šargarepa za sunčanje

Ako želite da brže pocrnite i dobijete lep preplanuli ten, jedite češće šargarepu, savetuju nutricionisti. No, pored konzumiranja šargarepe sami možete napraviti odličan balzam za savršen preplanuli ten.

Balzam od šargarepe sadrži biljni ekstrakt koji aktivira proizvodnju melanina u koži za ujednačenu i prirodnu boju kože. Melanin se prirodno stvara u koži, a odgovoran je za zaštitu i tamnjenje kože. Balzam od šargarepe siguran je za korišćenje i za vreme trudnoće. Osim tamnjenja, balzam od šargarepe ima jaka antioksidacijska svojstva i dubinski neguje kožu.

preplanuli ten

Balzam od šargarepe bogat je karotenoidima iz šargarepe i oraha koji se najčešće koriste u prirodnim proizvodima za ubrzano tamnjenje kože.

Karotenoidi takođe imaju jaka antioksidacijska svojstva te će sprečiti oštećenje kože tokom izlaganja suncu, a svoj balzam ili ulje možete nanositi na kožu i nakon sunčanja kako biste je nahranili i sprečili isušivanje.

Mnoga ulja za sunčanje nisu zdrava za našu kožu jer sadrže razne dodatke štetne po naše zdravlje. Napravite sami prirodni preparat koji je savršeno zdrav i bezbedan.

Sastojci:

– 6,7 zelenih oraha
– jedna veća sveža šargarepa ili dve manje
– maslinovo ulje

Postupak:

1. Orahe raščetvorite i stavite u teglu
2. Naribajte šargarepu pa zalijte sve maslinovim uljem
3. Teglu ostavite da odstoji na suncu oko mesec dana te je povremeno protresite
4. Kada prođe mesec dana macerat procedite i dobijeno ulje spremite u bočicu

Savet: Koristiti možete i orahe koji su već malo sazeli, odnosno otvrdnuli tako da ih jednostavno usitnite čekićem. Čuvate li ulje na hladnom i tamnom mestu moći ćete ga koristiti i sledeće godine.

Balzam će nakon izrade biti podložan oksidaciji i gubljenju kvaliteta te je najbolje čuvati ga u posudi od tamnog stakla.

zadovoljna.hr

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime