Искористите сезону киселог купуса: 6 феноменалних рецепата у којима ће уживати и гости и породица

0
1316

Сезона је када ходници зграда широм градова Србије миришу на кисели купус, а буренцима са потопљеним купусом на селу полако се види дно. Киселимо га најчешће због сарме и салате, а ево још феноменалних начина да искористите сав његов “потенцијал” и направите ручак “прсте да полижеш”.

Српски подварак

2 kg киселог купуса, 2 dl уља, 2 главице црног лука, 2 чена белог лука, 1 шољица пиринча, 2 листа лорбера, 6 зрна бибера, алева паприка, млевени бибер, со.

Припрема:

Купус ситно исецкати и опрати да се мало одсоли. На загрејаном уљу пропржити ситно исецкан црни лук, додати исецкан купус, лорберов лист, бибер у зрну, ситно исецкан бели лук. Налити мало воде, поклопити шерпу и динстати. У току динстања више пута додавати по мало топле воде. Кад купус буде мекан, ставити мало алеве паприке, млевеног бибера, малу шољицу опраног пиринча. По потреби посолити, промешати и у рерни запећи да купус добије тамно мрку боју и постане потпуно сув.

Кикирики купус

Потребно вам је: 2 већа црвена лука, 2 веће шаргарепе, 2 шоље киселог купуса (насецкног), 200 грама броколија, кикирики, млевена љута папричица и уље.

Исецкајте поврће (шаргарепе, броколи и лук). Лук динстајте на уљу док не порумени добро, па убаците кисели купус и мало воде, убаците и шаргарепу и броколи, па динстајте док вода не испари и поврће не омекша. Додајте бибера (и соли ако је потребно, ако купус није довољно слан). Можете убацити и зрна крупнијег куваног пасуља. Склоните са ватре, поспите кикирикијем, служите уз пиринач или пире кромпир.

Pročitajte i  Колач од две јабуке: Сочан и сладак распаметиће вас својим укусом

Стара пита купусара

1 главица киселог купуса средње величине
500 грама кора за питу
3 главице црног лука
3 јајета
1 чаша киселе воде
1 кашичица млевеног бибера
2 листа ловора
уље

Припрема фила:

Лук издинстати са уљем и мало воде, па му додати ситно исецкан кисели купус и ловоров лист. Наставити са динстањем, уз доливање по мало воде, док купус не омекша.

Прохлађеном купусу додати бибер, једно јаје и киселу воду. Све измешати.

Премаз за коре:

У шољи 250 грама размутити кашиком једно јаје, додати ,,два прста,, уља и до врха допунити водом. Малкице посолити и промешати.

Слагање пите:

Шерпу пречника 28 центиметара подмазати и попрашити брашном. Слажу се по две коре, па тако распоредити фил.

Прва се попрска једном кашиком премаза и њом размаже по кори. Преко се стави друга кора, на њу распореди купус, па се урола, савије у пуж и ређа у шерпу пуж до пужа.

Pročitajte i  Пар корака до НАЈХРСКАВИЈЕГ кромпира на свету: Унутра остају мекани, а споља савршено хрскави

Остатак премаза за коре сипати на поређану питу. Премазати све једним размућеним јајетом и пустити 15 минута да одстоји како би коре упиле сокове.

Пећи 10 минута на 220 степени, па смањити на 200 степени и пећи још 40 минута. Печену питу попрскати водом, покрити памучном крпом и пустити је мало да одмори.

Послуживање:

Питу не сећи, већ откидати пужеве и јести прстима.

Кромпири пуњени киселим купусом

6 већих кромпира
300 грама киселог купуса
100 гррама сланине
1 мањи празилук
со, бибер, слатка млевена паприка

За прелив:

2 пуне кашике качкаваља (наренданог)
2 пуне кашике киселе павлаке
2-3 кашике млека
ким

Припрема:

Кромпир у љусци добро опрати, преполовити и ставити у већу шерпу да се кува. Не сме да се раскува, већ само мало да омекша, како би се могао издубити.

Када се прохлади, пажљиво малом кашичицом издубити сваку половину и поређати у подмазану ватросталну посуду.

Док се кромпир кува, на масноћи издинстати ситно исецкан празилук, додати сланину и ситно исецкани кисели купус.

Посолити веома мало, посебно ако је кисели купус слан, додати бибер и кашику млевене слатке паприке. Још мало продинстати, па склонити са ватре.

Кромпир напунити купусом, па ставити у загрејану рерну да се запече, 20-30 минута на 200 степени. Пред крај печења, на сваки кромпир ставити по кашику прелива и посути кимом.

Pročitajte i  Слатке коцке са пивом и орасима: Слаткиш који обара са ногу

За прелив измешати киселу павлаку, нарендани сир и мало млека. Вратити у рерну да се запече до краја.

Флекице, насуво, са киселим купусом

800 грама брашна
1 главица киселог купуса
1/2 шољице уља
мало соли
мало бибера

Припрема:

Купус исећи на резанце додати уље и пржити на тихој ватри. Не доливати воде.

У брашно додати со и воду, па умесити тврђе тесто, као за домаће резанце. Развити што тање па исећи флекице (може на машину ако имате).

Скувати флекице у води па измешати са прженим купусом. Додати мало млевеног бибера.

Кремаста салата са киселим купусом

Потребно вам је: четврт шоље киселе павлаке, пола шоље кремастог сира, једна и по шоља оцеђеног насецканог киселог купуса (опрати га у води пре мешања са другим састојцима), 1 шаргарепа нарендана, четвртина шоље насецканог свежег першуна, со и бибер.

Ако желите да обогатите ову салату можете додати рачиће или шкампе из конзерве. Помешајте прво добро крем сир и павлаку, па додајте остале састојке и зачине. Служите са перецама или тостом.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име