Претворите пире кромпир “од јуче” у праву гозбу: 5 изврсних, а тако једноставних специјалитета које ћете обожавати

Уместо да баците пире кромпир који се охладио и стврднуо након ручка, искористите га за прављење вечере или новог ручка за сутрадан! Ова три рецепта крајње су једноставна и толико укусна да ваш пире више никад неће завршити у смећу.
Пирошке од пире кромпира : 500 грама пире кромпира (или колико вам је већ преостало), 250 милилитара млека, око 500 грама брашна (у зависности од количине пиреа), 1 кашичица соли, 1 кашичица шећера, 20 грама свежег квасца. Припрема: У топло млеко ставити шећер и квасац па сачекати 10 минута. У посуду за мешење ставити пире кромпир, прелити га млеком и квасцем, сипати брашно и посолити. Све измешати кашиком па руком обликовати густо тесто. Пазити да тесто не буде превише мекано, па додати брашно по потреби. Оставити тесто да одстоји двадесетак минута а затим га растањити на неких 5 милиметара дебљине и исећи на коцке, као за лепињице. Сипати два прста уља у шерпу и ставити да се загреје док пирошке не надођу. Пећи док не порумене. Служити уз павлаку, кајмак или јогурт, или слатко уз џем.

Пастирска пита – 500 г пире кромпира, 500 г мешаног млевеног меса, 2 црна лука, 1 већа шаргарепа, 100 г грашка, 3 чена белог лука, 4 кашике сока од парадајза, 150 г качкаваља, со. Припрема: Издинстајте лук, додајте сецкану шаргарепу, бели лук и млевено месо, па све добро промешајте. Зачините по укусу, па динстајте док сва вода не испари. На крају додајте парадајз, промешајте, па склоните са шпорета. Сипајте смесу у ватросталну посуду, а преко ње и пире који сте пре тога помешали са пола шоље топлог млека. Важно је да све добро прекријете, да се месо не види. Поспите пире ренданим качкаваљем и пеците на 200 степени око 20 минута.

Пуњени шампињони – 400 г шампињона, 4 кашике павлаке, 100 г качкаваља, 1 јаје, 1 кашика презли, со, сецкани першун, 2 чена белог лука. Припрема: Одвојте стабљике од шампињона, ситно их исецкајте, па их издинстајте са белим луком на уљу. Помешајте смесу са пире кромпиром, па њоме напуните печурке. Помешајте павлаку, јаје и рендани качкаваљ, па ставите по кашику на сваки шампињон. Шампињоне ставите у плех и пеците на 180 степени око пола сата.
Коцке од пире кромпира: 2 јаја, 1/3 шоље киселе павлаке, шоља нарибаног тврдог сира, 2 кашике нарибаног пармезана, 2 кашике насецканог влашца, со, бибер, 3 шоље пире кромпира. Припрема: Рерну укључите на 200 степени, а четвртасте или обичне калупе за мафине намастите. У већој посуди за мућење мутите јаја, додајте киселу павлаку, сиреве и влашац. На крају додајте пире кромпир, со и бибер по потреби па кашиком сипајте смесу у калупе, али не до врха. Колачиће од пире кромпира пеците 25-30 минута. Оставите да се кратко охладе у калупу пре послуживања.

Лоптице са сиром 300 г пире кромпира, 150 г шунке, 1 љута папричица, 150 г качкаваља, презле, уље. Припрема: У пире додајте сецкану шунку и црвену папричицу. Све добро промешајте, па обликујте лоптице. У сваку лоптицу утисните коцку качкаваља, лепо је затворите, уваљајте у презле и пеците у врелом уљу док не добију златнобраон боју.

Опанак, zena.blic.rs

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...