Долина јоргована: Симбол племенитог поштовања и љубави према великој српској краљици

0
3177

Већ преко 700 година Долина јоргована краси ток реке Ибра и подсећа на романтичну причу о француској принцези, а касније српској краљици Јелени Анжујској.

Урош И Немањић, српски краљ, желео је да на посебан начин дочека своју будућу жену, француску принцезу Јелену, те је наредио да се дуж неприступачне долине Ибра посади јоргован како би нову краљицу предео подсећао на њену родну Провансу.

Pročitajte i  Сматрана је краљицом "лаког морала", а заправо ће вас шокирати права истина о Драги Машин

Љубичасти цветови јоргована посађени дуж стеновитог краја учинили су тај предео много питомијим, цела долина постала је симбол племенитог поштовања и љубави коју је народ гајио према краљици.

Јелена Анжујска је имала изузетан значај у уздизању српске средењвековне културе. Сем што је имала прву библиотеку на двору, подстицала је и преписивање књига у манастирима.

Pročitajte i  SRPSKI VITEŠKI KODEKS: Kakvo je poreklo morao imati srpski vitez, kakve osobine, kako je odgajan, a kako mu je birano ime...

Јелена Анжујска је краљу Урошу родила два сина- Драгутина и Милутина. Након смрти је канонизована, а у њену част се сваке године, почетком маја, у Kраљеву одржава међународна манифестација Дани јоргована.

У близини Долине јоргована налази се и стари српски средњевековни град, Маглич и манастир Жича коју је подигао Стефан Првовенчани.

Pročitajte i  Прича о настанку песме "Ђурђевдан": Иза чувеног хита крије се језива судбина српских заробљеника

Дани јоргована на Магличу

Према легенди у манастиру Жича је крунисано седам српских краљева за које су отварана по једна врата, а затим зазидана, па је овај манастир остао познат по имену седмоврата Жича.

Долина јоргоована почиње од града Kраљева, једног од најзначајнијих градова средњевековне Србије.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име