Језеро „Небеска суза“ је једно од најлепших места које је природа подарила Србији. Налази се на планини Голији на надморској висини од 1450 м.

Jезеро „Небеска суза“ на Округлици формирано је у новије време, у пределу Великих ливада, у изворишном делу Јастребовачке реке (леве притоке Студенице). Налази се изнад пута Ивањица – Беле Воде и од њега је удаљено нешто више од једног километра идући путем тешко проходним за путничка возила. Језеро се налази на растојању мањем од 30 километара од Ивањице.

Pročitajte i  Планина Путник: Ево како је један планински масив у Канади назван по српском војводи

Настало је крајем осме деценије 20. века, после земљотреса у Румунији (1977). Лоцирано је на малој и неуређеној травнатој заравни са надморском висином од 1.495 метара. Неправилног је облика и представља површински највеће језеро у Моравичком крају. С обзиром да је новијег датума, потпуно је неистражено. Народ га је назвао „Небеска суза“.

Pročitajte i  Овај град у Србији има свој "пут свиле" - У њему је свиларство некада било главна привредна грана

Туристички потенцијали голијских језера су потпуно неискоришћени. Треба их искористити као привлачне локалитете Голије, уз поштовање режима њихове заштите. Језера, као природно добро, треба штитити од негативних антропогених утицаја.

Извор: studenicainfo.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име