Скривени драгуљ Авале: Језеро за које не знају чак ни Београђани, а на њему је сниман култни српски филм

0
7658

Српска престоница има чак 13 језера! Нека су и данас актуелна, а нека заборављена. На двадесет петом километру од Београда, авалским путем стиже се у викенд насеље Трешња у селу Мала Иванча. Ту се наилази истоимено језеро, које пецароши обожавају.

“Ја сам ухватио један дан бабушку која је имала више од 20 килограма. Шарана нема много и избегавам да пецам”, каже Негован Божанић из Мале Иванче за РТС.
“Пре су долазили Руси, хватали су неке ракове у језеру. Штета што је запушено, кад би се мало средило било би боље”, каже пецарош Љубиша Божанић из Мале Иванче.
Скривено језеро под Авалом, некадашње луксузно излетиште и купалиште Трешња, сада запуштена оаза. У излетише ништа није уложено 30 година.

Pročitajte i  МИЛУН И МАРА ЖИВЕ ПОТПУНО САМИ У ПЛАНИНИ: Немају телевизор, клима је сурова, а од тешког рада не беже

Трешња је вештачко језеро које је, кажу, изграђено после рата као резервоар из ког би се узимала вода у случају да пожар захвати шуму која се простире на 180 хектара. Међутим, од првог дана, језеро дужине 150 и ширине 30 метара, постало је омиљено излетиште и купалиште Београђана, али и странаца.
Имало је и 1982. године запажену улогу у антологијској сцени у филму “Маратонци трче почасни круг” – баш ту је снимљена Сека Сабљић и сцена “купачице”.

Pročitajte i  СМС поруке за Српску нову годину: Честитајте Православну нову годину свим драгим људима уз ових 15 фантастичних честитки

Од времена када се Кристина брчкала, језеро је постало плиће два метра због муља које се у њему таложило. У близини постоје и три извора воде, али их је тешко наћи. Излетиште где су се у прошлости одмарали највиши функционери, сада одржава само један радник “Србијашума”. Око језера само једна канта за смеће. Некада луксуз, данас рушевина. Хотел на обали језера сведочи о две чињенице. Једна је да се некада озбиљно размишљало да то место постане туристичка дестинација, друга да у то излетише ништа није уложено 30 година.

Pročitajte i  Како је кнез Михаило спречио да се поруше Калемегдан и Смедеревска тврђава

Најближа продавница – на чак два километра од језера. И мештани и викендаши сећају се лепших времена. “Некада су се моја деца купала, било је сређено, а сада је доста неуређено и прљаво”, каже Марија Јанковић.

Драгомир Михајловић не верује да ће се то обновити да би било као некад. Док се неко не сети да очисти језеро и среди обалу, они који желе да побегну од града и буке, увек ту могу да нађу буквално нетакнуту природу.

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име