За свој 22. рођендан Јован је усрећио 22 сиромашне породице у Jужној Србији, а номинован је и за Награду Уједињених нација

0
1990
Фото: Јован Милић у емисији "Живот прича"

Уместо да као и његови вршњаци, рођендан прослави у неком клубу, ресторану или кафићу, Јован Милић, студент Машинског факултета и оснивач хуманитарне организације „Нађи Раула“, одлучио је да свој 22. рођендан проведе са сиромашним породицама у Јужној Србији.

Јован је тако обрадовао 22 породице из Ниша и Врања. Тим породицама је носио храну, гардеробу, слаткише и све оно што је потребно једној породици за нормалан живот.

Захваљујући пријатељима и људима који су донирали гардеробу, Јован је однео донацију у тежини од приближно 800 kg.

Јован каже да је ово традиција, да свој рођендан обележава кроз одређене акције, тако је прошле године 21. маја посећивао социјалне институције у Граду, а овогодишња акција је симболично названа: „22 срећне породице за 22 године живота“.

„Немам права да прослављам рођендан у скупим ресторанима и клубовима, све док има сиромашних и гладних. Био бих крајње себичан када бих то урадио, а притом се бавим хуманитарним радом“ – каже Јован и наставља, „Захваљујући младим људима из мог тима, али и захваљујући школи „Креативно перо“ из Београда, данас, на мој 22. рођендан успели смо да обрадујемо 22 сиромашне породице.”

Породица Недељковић из Ниша је само једна породица, којој је Јован помогао. Тешки услови у којима живи ова породица, били су пресудни да Јован и његови пријатељи баш њима помогну.

„Ово је четворочлана породица, живе у заиста лошим условима. Деца су одлични ученици и препаметни су. Чак штавише, постижу изванредне резултате на различитим такмичењима. Нажалост, родитељи имају пуно дугова и просто речено немају новац за храну и гардеробу“ – рекао је Јован.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Када је прошао кроз улазна врата породичне куће, Јован је видео утучена лица, али ипак су деца била весела и захвална.

Светлана, мајка ове сјајне деце, каже да је тренутак када је Јован дошао код њих, изазвао одушевљење деце, посебно најмлађе кћерке.

„Јован је такав тип особе, да и када вам је најтеже, он успе да вас орасположи, он има такву енергију. Никада нам нико није помогао, ни држава, ни општина, ово је први пут да примамо неку донацију и осећамо се захвално. Жао нам је што је до тога уопште дошло, али нисмо имали излаза, морали смо да затражимо помоћ“ – каже ова скромна жена и додаје: „Нека Бог Јовану подари још пуно успеха, лепо је да видимо да у Србији има наде, имамо будућност, само да нам та будућност не оде, а на добром путу су да се то деси“ .

Ова породица, живи од онога што њихова мајка успе да заради. Права на социјалну помоћ, како кажу немају.

Поред ове породице, Јован је увеселио и помогао још 21 сличну породицу. Како сам каже, породица у Врању живи, такође у лошим условима.

„Када год одемо из Ниша, негде на терен, видимо да је ситуација немерљиво гора, што Јужније идете Србијом, то је ситуација гора. Људи гладују, живе у незавршеним или полу-завршеним кућама, без икаквих права. Многи од њих су депресивни“ – каже Јован.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Посебно га је дирнуо долазак у породицу Недељковић, која му је приредила мало рођенданско изненађење. Наиме, немавши за више, они су му купили један чоколадни мафин.

„То је био тренутак, када нисам могао да суздржим сузе. Ви имате породицу, која је до јуче била породица средњег сталежа, а данас имате породицу која нема од чега да живи, а опет сети се да купи један мафин једном непознатом момку, то доказује колико смо добар народ – добро дошли у Србију“ – каже он.

Фото: Јован Милић у емисији “Живот прича”

Јован додаје да је цела ова акција спроведена пре свега, захваљујући хуманим нишлијама, који су током пролећа донирали гардеробу, посебан допринос дали су ученици и професори школе „Креативно перо“, који су у децембру, такође донирали одређену количину гардеробе, пре свега за најмлађе у склопу акције „Сви смо ми Деда Мраз“.

Иначе, симболично у понедељак 21. маја отворен је и огранак Нађи Раула у Сарајеву, Босни и Херцеговини.

Да подсетимо, овај племенити Нишлија постао је чувен по својим хуманим делима још као средњошколац, а пре две године са својих 1.000 евра освојених на такмичењу из економије обрадовао је сиромашну децу. Јован, тада студент друге године Машинског факултета у Нишу, купио је школски прибор и слаткише за 19 ђака из сиромашних породица.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Јован Милић је добитник награде 11. јануар, највишег нишког градског признања које му је припало 2013. године када је имао непуних 18 година, због изузетних резултата на ранијим пројектима и популаризације града, а тренутно је номинован за Награду Уједињених нација на пољу људских права.

Поред Нобеловке Малале Јусуфзаи, Јован је најмлађа номинована личност у историји, а уколико је добије био би друга најмлађа личност у историји и једина особа из Србије, која је примила то признање.

Подсетимо, у септембру месецу излази и Јованова аутобиографија „И сиромашни имају сан“ у издању Урбан арт-а из Београда, која представља његову животну причу и како га је сиромаштво у коме је живео са својом породицом, мотивисало да крене да мења свет.

Приход од продаје књиге, ићи ће Центру за дневни боравак деце, омладине и одраслих лица ментално ометених у развоју „Мара“ .

Јован је пример младих људи, који желе нешто да промене у свом окружењу, а то мењају делима, не речима.

Акција „22 срећне породице, за 22 године живота“ организована је уз подршку хуманих Нишлија, ученика и професора школе „Креативно перо“ из Београда и волонтера хуманитарног портала „Нађи Раула“, посвећеног шведском хуманисти Раул Валенбергу.

(бука.ба)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име