Srbija je mala zemlja puna velikih ljudi.
Mnogi slavni naučnici potekli upravo iz naše male zemlje sa Balkana, promenili su tokove istorije, civilizacije i kulture.
Dok za Teslu i Pupina svi znaju, veoma mali broj ljudi u Srbiji je čuo za Jovanku Bončić, prvu ženu u istoriji Nemačke koja je diplomirala inžinjerstvo na njihovom Univerzitetu.

jovanka boncic 2

Nišlijka Jovana Bončić ušla 1913. godine u istoriju nemačkog inžinjerstva kao prva žena koja je diplomirala inžinjerkse nauke na njihovom univerzitetu.
Jovanka je rođena u Nišu 1887. Godine. Kao izuzetno uspešan student završila je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu, a nakon prakse u Železnici Srbije, odlazi na prestižni Univerzitet u Darmštatu.

Pročitajte i  Sestra Dušica iz šok sobe: Umrla je negujući bolesnika zaraženog variolom

Jovankino diplomiranje bio je veliki događaj za Nemačku, koja do danas nije zaboravila našu Jovanku.
Svi nemački mediji pisali su o njoj, objavljivali su njene slike i veličali uspeh naše naučnice.

jovanka boncic

Jovanka se udala za ukrajinskog inžinjera Andreja Katernića, sa kojim je sarađivala u Kijevu i S. Peterburgu. Nakon 1922. godine dolaze u Beograd, gde sa puno uspeha nastavljaju da grade karijeru.
Manje je poznato da je Srbija, upravo zahvaljujući njoj, može da se podiči zgradama Učiteljskog i Veterinarskog fakulteta, banjskim lečilištem u banji Koviljači, zgradom Banskih dvora u Banja Luci I mnogim drugim građevinama.
U Darmštatu je na stogodišnjicu diplomiranja Jovanke Bončić ustanovljena godišnja nagrada s njenim imenom koja se dodeljuje za najbolja dostignuća žena u oblasti materijala geonauke.

Pročitajte i  Prva žena serijski ubica u Srbiji: Baba Anujka je sejala strah svojim tajnim receptima za brzu i sigurnu smrt

Takođe, u Nemačkoj postoji i ulica u studenstskom kampusu grada, koja upravo nosi ime Jovanke Bončić.
Svet nije zaboravio našu Jovanku, ali izgleda da mi jesmo. Ni u Beogradu, u gradu u kome je umrla ova velika žena, ni u rodnom Nišu, niti bilo gde u Srbiji nema obeležja ovoj divnoj i velikoj ženi.

Pročitajte i  CRKVA DO KOJE JE NAJTEŽE STIĆI: I danas je misterija kako su monasi uspevali da dođu do ove nepristupačne građevine

(Opanak.net)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime