KAČAMAK SA SIROM: Tradicionalni doručak za dugovečnost

0
5714

Kačamak je starinsko jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i koje je poznato na celom Balkanskom poluostrvu, samo pod drugačijim naizivima. U Srbiji kačamak predstavlja tradicionalni doručak u koji može da se ubacuju razni prilozi poput sira, kajmaka, čvaraka, pržene slanine, kiselog mleka, pavlake… Ponegde se sprema i sa šećerom ili slatkim mlekom. Da bi se uštedelo na brašnu, u kačamak se ponegde dodaje i krompir, koji se kuva do raspadanja i sjedinjuje sa brašnom.

Sem što je ukusan, kačamak je i niskokaloričan i odličan za pročišćavanje krvnih sudova od masnće, pa povoljno utiče i na dugovečnost ljudi. Uz to, sadrži i dosta biljnih vlakana, vitamin B1, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.

Pročitajte i  Oštra i hladnokrvna: Kneginja Ljubica kuburom presudila jednoj od ljubavnica kneza Miloša

U nekim krajevima Srbije kačamak se spremao samo na dane seoskih slava i zavetina, pa su siromašniji seljaci nekada morali da nadniče samo za dnevnicu od 1kg belog kukuruznog brašna.

 

 

Za kačamak vam je potrebno: 

 

200g kukuruznog brašna (palente)

180g sira

malo soli

0,75l vode

 

Priprema:

Nalijte vodu u šerpu, posolite je i stavite da proključa. Nako toga, smanjite temperaturu, polako sipajte kukuruzni griz uz neperstano mešanje dok se masa ne ujednači i zgusne.

Pročitajte i  Ovako je Sergej Jesenjin govorio o Americi: U najvećoj modi je gospodin dolar, a za umetnost im se fućka...

Preko još toplog kačamaka stavite sir da se malo otopi.

Kačamak možete jesti i topao i hladan, podjednako je ukusan.

 

kacamak
kačamak sa sirom

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime