Kačamak je starinsko jelo koje se pravi od kukuruznog brašna i koje je poznato na celom Balkanskom poluostrvu, samo pod drugačijim naizivima. U Srbiji kačamak predstavlja tradicionalni doručak u koji može da se ubacuju razni prilozi poput sira, kajmaka, čvaraka, pržene slanine, kiselog mleka, pavlake… Ponegde se sprema i sa šećerom ili slatkim mlekom. Da bi se uštedelo na brašnu, u kačamak se ponegde dodaje i krompir, koji se kuva do raspadanja i sjedinjuje sa brašnom.
Sem što je ukusan, kačamak je i niskokaloričan i odličan za pročišćavanje krvnih sudova od masnće, pa povoljno utiče i na dugovečnost ljudi. Uz to, sadrži i dosta biljnih vlakana, vitamin B1, kalijum, fosfor, magnezijum i gvožđe.
U nekim krajevima Srbije kačamak se spremao samo na dane seoskih slava i zavetina, pa su siromašniji seljaci nekada morali da nadniče samo za dnevnicu od 1kg belog kukuruznog brašna.
Za kačamak vam je potrebno:
200g kukuruznog brašna (palente)
180g sira
malo soli
0,75l vode
Priprema:
Nalijte vodu u šerpu, posolite je i stavite da proključa. Nako toga, smanjite temperaturu, polako sipajte kukuruzni griz uz neperstano mešanje dok se masa ne ujednači i zgusne.
Preko još toplog kačamaka stavite sir da se malo otopi.
Kačamak možete jesti i topao i hladan, podjednako je ukusan.
