Kad maestralni Bata Stojković ispriča vic: Kako je Srbin ispao najpametniji i sve nadmudrio

0
3053

Legenda srpskog glumišta Danilo Bata Stojković zbog svoje maestralne glume i danas je upamćen po mnogim replikama koje iznova i iznova prepričavaju generacije. Jedan insert iz filma “Idemo dalje” u kom Bata priča vic izaziva smeh punih 36 godina.

Ovaj film 1982. režirao je Zdravko Šotra, a scenario je pisao Slobodan Stojanović. U njemu igraju glumačke legende koje više nisu sa nama: Bata Živojinović je glumio Nemca Šopenhauera, Dragan Nikolić je bio mlad učitelj – partizan, a Bata Stojković drug Božur – upravnik škole. Tu su i Ena Begović, Pavle Vuisić, Olivera Marković, Slobodan Aligrudić… U tek oslobođeni gradić u Srbiji dolazi mlad učitelj, partizan. Njegova ratna, partizanska „pedagogija“ sudara se sa starim metodama rada u školi. Deca su, naravno, uvek uz svog učitelja, iskrenog druga. Priča je, u stvari, dečje sećanje i pamćenje jednog vremena koje je ostavilo duboke tragove u ranjivim mladim dušama čitavih pokoljenja. Kako je govorio Dragan Nikolić u ovom ostvarenju: “Idemo dalje, plakali smo pa šta? Nije zabranjeno ni vojnicima”.

Pročitajte i  Da cela kuća zamiriše! Kolač sa jabukama i orasima obožavaće cela porodica

No, najviše humora u ovoj drami izazvao je Danilo Bata Stojković i to u sceni kad đacima pokušava da ispriča vic kako bi ih oraspoložio. Vic započinje stereotipnim nabrajanjem: “Bili jednom u jednom avionu jedan Englez, jedan Francuz i jedan Srbin…” No, pošto je obično poenta vica da je Srbin bio najpametniji i sve je nadmudrio, Bata je odmah sa početka prešao na zaključak. Kako i sam kaže: “Ja sad ne znam kako je to bilo… “da vam ne bismo prepričavali najbolje je da pogledate sami.

Pročitajte i  Još jedan način da pomognemo bolesnoj deci: Posetite Fejsbuk grupu Humane licitacije, sve što kupite ili prodate uplaćuje se za lečenje dece

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime