Кад маестрални Бата Стојковић исприча виц: Како је Србин испао најпаметнији и све надмудрио

0
3422

Легенда српског глумишта Данило Бата Стојковић због своје маестралне глуме и данас је упамћен по многим репликама које изнова и изнова препричавају генерације. Један инсерт из филма “Идемо даље” у ком Бата прича виц изазива смех пуних 36 година.

Овај филм 1982. режирао је Здравко Шотра, а сценарио је писао Слободан Стојановић. У њему играју глумачке легенде које више нису са нама: Бата Живојиновић је глумио Немца Шопенхауера, Драган Николић је био млад учитељ – партизан, а Бата Стојковић друг Божур – управник школе. Ту су и Ена Беговић, Павле Вуисић, Оливера Марковић, Слободан Алигрудић… У тек ослобођени градић у Србији долази млад учитељ, партизан. Његова ратна, партизанска „педагогија“ судара се са старим методама рада у школи. Деца су, наравно, увек уз свог учитеља, искреног друга. Прича је, у ствари, дечје сећање и памћење једног времена које је оставило дубоке трагове у рањивим младим душама читавих покољења. Како је говорио Драган Николић у овом остварењу: “Идемо даље, плакали смо па шта? Није забрањено ни војницима”.

Pročitajte i  Надземаљска лепота Плавог анђела: Поред милешевског Белог анђела једна је од најлепших фрески у нашим манастирима

Но, највише хумора у овој драми изазвао је Данило Бата Стојковић и то у сцени кад ђацима покушава да исприча виц како би их орасположио. Виц започиње стереотипним набрајањем: “Били једном у једном авиону један Енглез, један Француз и један Србин…” Но, пошто је обично поента вица да је Србин био најпаметнији и све је надмудрио, Бата је одмах са почетка прешао на закључак. Како и сам каже: “Ја сад не знам како је то било… “да вам не бисмо препричавали најбоље је да погледате сами.

Pročitajte i  Слаткиш инспирисан српском принцезом: Торта Јелисавета савршен спој укуса и текстуре одушевиће све сладокусце

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име