KADA JE USTANOVLJEN BOŽIĆNI POST: U drevno vreme hrišćanstva prvobitni post trajao je mnogo kraće

0
827

Božićni post je poslednji višednevni post u godini. Počinje 15. (28. po novom) novembra i traje do 25. decembra (7. januara). Traje četrdeset dana i zbog toga se u Crkvenom ustavu naziva Četrdesetnicom, kao i Veliki post.

bozićni-post

Ustanovljenje Božićnog posta, kao i drugih višednevnih postova se odnosi na drevna vremena hrišćanstva. Već od IV veka sv. Amvrosije Milanski, Filistrije, blaženi Avgustin pominju u svojim delima Božićni post.

Prvobitno je Božićni post trajao za jedne hrišćane sedam dana, a za druge – malo duže. Na saboru 1166. godine koji je održan u vreme konstantinopoljskog patrijarha Luke i vizantijskog cara Manuila svim hrišćanima je bilo naređeno da poštuju četrdesetodnevni post uoči velikog praznika Hristovog Rođenja.

Pročitajte i  Обичаји на Мали Божић и Светог Василија: Ево шта се ОБАВЕЗНО ради на овај дан, а које радње су СТРОГО забрањене

bozićni-post

Antiohijski patrijarh Valsamon je pisao, da “je sam svjatiješi patrijarh rekao da iako dani tih postova (Uspenjskog i Božićnog) nisu određeni pravilom, potrudimo se međutim da sledimo nepisano crkveno predanje i dužni smo da postimo od 15og dana novembra (28. po novom kalendaru)”.

Izvor: manastir Lepavina

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име