Када падне први снег: Староградска песма коју сви обожавамо заправо је румунска нумера коју су многи плагирали

0
4480

Велики број наших најпознатијих староградских, тамбурашких песама отпевао је легендарни Звонко Богдан. Мање је познато да је неке од њих Звонко и сам компоновао. Његове песме носе мирисе равнице, прошлих дана, боемског живота, Дунава… Оне певају о љубави, салашима, коњима који слободно јуре, женама… Занимљив је као музички принц војвођанских равница, џокеј чији коњи су често побеђивали на Хиподрому, љубитељ квалитетних вина и прави каваљер са учтивим и џентлменским манирима.

Ове године Звонко Богдан обележиће пола века каријере песника и певача. Прву ауторску песму „Сваке ноћи теби певам“ снимио је 3. децембра 1968. године. Једна од песама по којој је познат, а коју је сам компоновао је “Еј, салаши на северу Бачке” коју је написао 16. фебруара 1971. Неке од његових најпознатијих ауторских песама су: Већ одавно спремам свог мркова, Прошле су многе љубави, Говори се да ме вараш, Крај језера једна кућа мала, Неко сасвим трећи, Један стари контрабас, Буњевачко прело, Шта ли ради моја љубав, Доћи ћу ти ко у старој писми, Спушта се ноћ на равни Срем…
Звонко Богдан открио је како је неколико песама посветио оцу који је био боем, па се са свирачима у фијакеру често враћао кући. Песму „Говори се да ме вараш“ посветио је свом стрицу. Ипак, песма по којој га многи памте и препознају већ на првим тактовима је чувени тамбурашки евергрин „Када падне први снег“.

Pročitajte i  Сви знамо за шопску салату, али не знамо ко је у Србији народ по имену Шопи

Међутим, чак ни пасионирани љубитељи тамбурашке музике не знају да песма која је на најмелодичнији и најсликовитији начин опевала доживљај првог снега на салашу и љубав према женама, заправо није домаћа нумера. Легендарна нумера румунског композитора Ричарда Стајна под називом “Sanie cu zurgalai” коју је тридесетих година прошлог века прославила легендарна румунска певачица Maria Lătăreţu, постала је планетарно популарна и довела до “музичких аранжмана”, “обраде” и “преузимања” различитих страних композитора и извођача.

Pročitajte i  Мрачна тајна Храма Светог Саве на Врачару: Многи не знају каква се ЗЛА СУДБИНА крије иза крста на централној куполи

У Француској је чувена Edith Piaf песму изводила под називом „Johnny tu n’es pas un ange”. Песму је 1953. године плагирао амерички гитариста Лес Пол одн. у потпуности искористио мелодију Ричарда Стајна у својој песми „Johnny is the Boy for Me”, без именовања правог аутора. Тужбу је тада добио Стајн као и 1988. када је оспорена чувена обрада бенда Ваја кон Диос. У Југославији је текст Ричарда Стајна претрпео корекције мењајући свој популарни ритам у “средњи замах” тј. „medium swing”. Прославио ју је Звонко Богдану уз пратњу тамбурашких оркестара.

Pročitajte i  Најлепше песме о Светом Сави: Стиховима наших највећих песника упознајмо младе нараштаје са оснивачем Српске православне цркве!

Опанак (K. M) 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име