Када су Николу Пашића питали шта је политика, добили су одговор који је и данас препознатљив у свим сферама и професијама

0
480

Био је двоструки градоначелник Београда и један од твораца Видовданског устава. Дан-данас важи за једног од најмудријих политичара у историји Србије. Саставио је 22 владе у време три краља: Александра Обреновића, Петра и Александра Карађорђевића. Овај дугогодишњи председник владе Краљевине Србије и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, оснивач и вођа Радикалне странке, био је творац бројих необичних дефиниција и главни лик многих анегдота тог периода. Једна од њих говори о новинарима који су пресрели Николу Пашића и питали га шта је за њега политика.

– Знаш шта је политика?
То ти је када треба нека сламка да се дигне, а оно запне цела Народна скупштина као да је неки балван. А када има неки балван да се дигне, онда, знаш, останемо Лаза Пачу и ја да свршимо посао… – одговорио је славни радикал.
Рекло би се да се ова дефиниција може применити и данас и то за многе појмове, не само за политику, јер људи имају обичај да нас остављају саме да се мучимо са „балванима“.
Његова узречица: ”Може да бидне, не мора да значи” и дан-данас се чује у српским кафанама, као својеврсна интерпретација Ајнштајнових теорија о релативитету, примењених на ствари обичне и свакодневне.

Inicijalizacija u toku...
Pročitajte i  Очекивано због пандемије: Драстично смањен број туриста у Србији у марту 2020. године

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име