“KADA SU ŽENSKINJE POSTALE GRAĐANKE”: Izložba u Domu Vojske Srbije o emancipaciji žena

0
1613

Izložba Kada su ženskinje postale građanke biće otvorena 11. februara u 13 časova u Velikoj galeiji Doma Vojske Srbije. Ova izložba se otvara povodom obeležavanja državnog praznika Dana državnosti Republike Srbije, a u organizaciji Narodnog muzeja u Beogradu  i Medija centra Odbrana.

devojka i mladić, nadežda petrović
Nadežda Petrović, Devojka i mladić

 

Postavka predstavlja vid društvenog i kulturološkog preobražaja na koji je uticao prvi moderni srpski Sretenjski ustav. Buđenje nacionalne svesti podstaklo je i razvijanje preobražaja kolektivne svesti, pa se dogodio i veliki pomak iz jednog patrijarhalnog sistema vrednostu ka novim kvalitetima koje je donosilo moderno vreme i društvo.

 

Анастас-Јовановић-Љубица-Милоша-Обреновић-1851
Atanasije Jovanović, Ljubica Miloša Obrenović

 

Postavka autora mutejskog savetnika Gordane Stanišić, Kada su ženskinje postale građanke, prikazuje ulogu i značaj žene, osvajanje ženskih prava i slobode kroz različite društvene aspekte.

Izložba je predstavljena kroz skice, samostalne crteže i grafiku različitih ženskih identiteta, od uglednih supruga vladajućih srpskih dinastija do modernih građanki, anonimnih, ali i onih koje su svoj trag ostavile na širokom kulturnom i umetničkom planu. Prikazane su žene koje nisu samo pasivni, ulepšani modeli na slikarskim platnima, već se pojavljuju kao bolničarke, žene sa fronta, skromne intelektualke.

Габриел-Декер-Мина-Караџић-Вукомановић-1847
Gabriel Deker, Mina Karadžić Vukomanović

 

Na izložbi će biti predstavljeno 54 crteža i grafike velikih srpskih umetnika kroz različite stilske epohe od druge polovine 19. veka, pa do sredine 20. veka: Atanasija Jovanovića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Bete i Riste Vukanović, Ljube Ivanovića, Nadežde Petrović, Koste Milićevića, Zore Petrović, Dese Glišić…

Pored izložbe slika, možete pogledati i reproduktivni foto materijal kojim se dodatno dokumentuje vreme i stil života žena u 19. i 20. veku.

venčanje jovana cvijića Beta Vukanović
Beta Vukanović, Venčanje Jovana Cvijića u Topčiderskoj crkvi

Izvor: Narodni muzej

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име