“KADA SU ŽENSKINJE POSTALE GRAĐANKE”: Izložba u Domu Vojske Srbije o emancipaciji žena

0
1312

Izložba Kada su ženskinje postale građanke biće otvorena 11. februara u 13 časova u Velikoj galeiji Doma Vojske Srbije. Ova izložba se otvara povodom obeležavanja državnog praznika Dana državnosti Republike Srbije, a u organizaciji Narodnog muzeja u Beogradu  i Medija centra Odbrana.

devojka i mladić, nadežda petrović
Nadežda Petrović, Devojka i mladić

 

Postavka predstavlja vid društvenog i kulturološkog preobražaja na koji je uticao prvi moderni srpski Sretenjski ustav. Buđenje nacionalne svesti podstaklo je i razvijanje preobražaja kolektivne svesti, pa se dogodio i veliki pomak iz jednog patrijarhalnog sistema vrednostu ka novim kvalitetima koje je donosilo moderno vreme i društvo.

Pročitajte i  Recept za savršen burger: 100 puta bolji nego kupovni, a deca će biti oduševljena

 

Anastas-Jovanović-Ljubica-Miloša-Obrenović-1851
Atanasije Jovanović, Ljubica Miloša Obrenović

 

Postavka autora mutejskog savetnika Gordane Stanišić, Kada su ženskinje postale građanke, prikazuje ulogu i značaj žene, osvajanje ženskih prava i slobode kroz različite društvene aspekte.

Izložba je predstavljena kroz skice, samostalne crteže i grafiku različitih ženskih identiteta, od uglednih supruga vladajućih srpskih dinastija do modernih građanki, anonimnih, ali i onih koje su svoj trag ostavile na širokom kulturnom i umetničkom planu. Prikazane su žene koje nisu samo pasivni, ulepšani modeli na slikarskim platnima, već se pojavljuju kao bolničarke, žene sa fronta, skromne intelektualke.

Pročitajte i  GDE SE KRIJE ZAKOPANO SRPSKO BLAGO: Legende o zakopanom blagu popa Martina
Gabriel-Deker-Mina-Karadžić-Vukomanović-1847
Gabriel Deker, Mina Karadžić Vukomanović

 

Na izložbi će biti predstavljeno 54 crteža i grafike velikih srpskih umetnika kroz različite stilske epohe od druge polovine 19. veka, pa do sredine 20. veka: Atanasija Jovanovića, Steve Todorovića, Paje Jovanovića, Uroša Predića, Bete i Riste Vukanović, Ljube Ivanovića, Nadežde Petrović, Koste Milićevića, Zore Petrović, Dese Glišić…

Pored izložbe slika, možete pogledati i reproduktivni foto materijal kojim se dodatno dokumentuje vreme i stil života žena u 19. i 20. veku.

Pročitajte i  Vidovdanski atentat u Sarajevu: Dan kada je Gavrilo Princip ušao u istoriju
venčanje jovana cvijića Beta Vukanović
Beta Vukanović, Venčanje Jovana Cvijića u Topčiderskoj crkvi

Izvor: Narodni muzej

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime