Budite sigurni kakvu kafu pijete: Jednostavan eksperiment koji pokazuje da li je u kafu dodat skrob

0
774

Danas su retki oni koji sami melju kafu. Većina nas kupuje već samlevenu i ne zna da li je u kesici samo kafa ili ima i dodataka. Verovatnije je da se u jeftinijim kafama nalazi i skrob. Jednostavnim eksperimentom to možete proveriti.

Dobra kafa je ona koja u svom sastavu ima samo 100 odsto kafu, bez ikakvih primesa, kaže Zorica Đorđević tehnolog i menadžer proizvodnje.

Pročitajte i  DAĆU VAM 200 DINARA KAD BUDEM IMAO: Potresna priča o deki koja je ratužila i razbesnela celu Srbiju

Proizvođači u kafu često dodaju skrob, da bi se povećali profit.

Jednostavnim eksperimentom u kućnim uslovima možete proveriti kakvu kafu pijete, da li je 100 odsto čista ili u njoj ima skroba.

Potrebna vam je šoljica skuvane kafe, čaša vode, sirće i povidon jod iz kućne apoteke. Važno je da voda koja se koristi ne bude jako alkalna.

Pročitajte i  Lujza Krikner: Mlada Nemica iz bogataške kuće u najtežim vremenima odrekla se svega zbog ljubavi prema ovom našem vojvodi

Da bi se proverili čistoću kafe potrebno je da u čašu vode sipate četiri do pet kašičica prohlađene skuvane kafe, a potom u taj rastvor dodajte tri do četiri kašičice sirćeta.

Nakon toga, dodajte nekoliko kapi povidon jod. Ako se rastvor oboji u plavo, kafa sadrži primese u vidu skroba, ako ostane braon u pitanju je čista kafa.

Pročitajte i  Ispovest Mike Antića o svom detinjstvu: Jedna osobina koju je imao kao dete nije ga napustila nikad

“Ovo je klasičan hemijski test gde skrob i jod daju intenzivnu plavu boju. Gde nema surogata, to jest skroba, neće se pojaviti plava boja, gde ima pojaviće se”, objašnjava tehnolog Đorđević.

izvor: N1

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime