Budite sigurni kakvu kafu pijete: Jednostavan eksperiment koji pokazuje da li je u kafu dodat skrob

0
563

Danas su retki oni koji sami melju kafu. Većina nas kupuje već samlevenu i ne zna da li je u kesici samo kafa ili ima i dodataka. Verovatnije je da se u jeftinijim kafama nalazi i skrob. Jednostavnim eksperimentom to možete proveriti.

Dobra kafa je ona koja u svom sastavu ima samo 100 odsto kafu, bez ikakvih primesa, kaže Zorica Đorđević tehnolog i menadžer proizvodnje.

Pročitajte i  Priča srpskog vojnika iz Velikog rata: "Raniše me u nogu, a meni nešto žao opanaka, još ni na jednom vašaru u njima nisam bio…"

Proizvođači u kafu često dodaju skrob, da bi se povećali profit.

Jednostavnim eksperimentom u kućnim uslovima možete proveriti kakvu kafu pijete, da li je 100 odsto čista ili u njoj ima skroba.

Potrebna vam je šoljica skuvane kafe, čaša vode, sirće i povidon jod iz kućne apoteke. Važno je da voda koja se koristi ne bude jako alkalna.

Pročitajte i  Kako da isterate zlo iz kuće: Mudra priča o Svetom Petru Cetinjskom i čobanicama

Da bi se proverili čistoću kafe potrebno je da u čašu vode sipate četiri do pet kašičica prohlađene skuvane kafe, a potom u taj rastvor dodajte tri do četiri kašičice sirćeta.

Nakon toga, dodajte nekoliko kapi povidon jod. Ako se rastvor oboji u plavo, kafa sadrži primese u vidu skroba, ako ostane braon u pitanju je čista kafa.

Pročitajte i  Zašto je kralju Aleksandru zasmetala tvrđava Žrnov? Zbog gradnje Spomenika Neznanom junaku na Avali MINIRAN JE drevni srpski grad

“Ovo je klasičan hemijski test gde skrob i jod daju intenzivnu plavu boju. Gde nema surogata, to jest skroba, neće se pojaviti plava boja, gde ima pojaviće se”, objašnjava tehnolog Đorđević.

izvor: N1

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime