Будите сигурни какву кафу пијете: Једноставан експеримент који показује да ли је у кафу додат скроб

0
1239

Данас су ретки они који сами мељу кафу. Већина нас купује већ самлевену и не зна да ли је у кесици само кафа или има и додатака. Вероватније је да се у јефтинијим кафама налази и скроб. Једноставним експериментом то можете проверити.

Добра кафа је она која у свом саставу има само 100 одсто кафу, без икаквих примеса, каже Зорица Ђорђевић технолог и менаџер производње.

Pročitajte i  Обичаји на Крстовдан које сваки Србин треба да испоштује: Прави верници сутра посте, а у поноћ ОБАВЕЗНО ЗАМИСЛИТЕ ЖЕЉУ

Произвођачи у кафу често додају скроб, да би се повећали профит.

Једноставним експериментом у кућним условима можете проверити какву кафу пијете, да ли је 100 одсто чиста или у њој има скроба.

Потребна вам је шољица скуване кафе, чаша воде, сирће и повидон јод из кућне апотеке. Важно је да вода која се користи не буде јако алкална.

Pročitajte i  Ни Душан, ни Урош - Да ли ЗНАТЕ КО је био ПОСЛЕДЊИ СРПСКИ ЦАР - Изненадићете се!

Да би се проверили чистоћу кафе потребно је да у чашу воде сипате четири до пет кашичица прохлађене скуване кафе, а потом у тај раствор додајте три до четири кашичице сирћета.

Након тога, додајте неколико капи повидон јод. Ако се раствор обоји у плаво, кафа садржи примесе у виду скроба, ако остане браон у питању је чиста кафа.

Pročitajte i  Да ли жене морају да носе мараме и дуге сукње у цркви? Владика Григорије решио и ову дилему верника ЕВО ШТА ПРЕМА ЊЕМУ ИСПРАВНО

“Ово је класичан хемијски тест где скроб и јод дају интензивну плаву боју. Где нема сурогата, то јест скроба, неће се појавити плава боја, где има појавиће се”, објашњава технолог Ђорђевић.

извор: Н1

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име