Данас су ретки они који сами мељу кафу. Већина нас купује већ самлевену и не зна да ли је у кесици само кафа или има и додатака. Вероватније је да се у јефтинијим кафама налази и скроб. Једноставним експериментом то можете проверити.
Добра кафа је она која у свом саставу има само 100 одсто кафу, без икаквих примеса, каже Зорица Ђорђевић технолог и менаџер производње.
Произвођачи у кафу често додају скроб, да би се повећали профит.
Једноставним експериментом у кућним условима можете проверити какву кафу пијете, да ли је 100 одсто чиста или у њој има скроба.
Потребна вам је шољица скуване кафе, чаша воде, сирће и повидон јод из кућне апотеке. Важно је да вода која се користи не буде јако алкална.
Да би се проверили чистоћу кафе потребно је да у чашу воде сипате четири до пет кашичица прохлађене скуване кафе, а потом у тај раствор додајте три до четири кашичице сирћета.
Након тога, додајте неколико капи повидон јод. Ако се раствор обоји у плаво, кафа садржи примесе у виду скроба, ако остане браон у питању је чиста кафа.
“Ово је класичан хемијски тест где скроб и јод дају интензивну плаву боју. Где нема сурогата, то јест скроба, неће се појавити плава боја, где има појавиће се”, објашњава технолог Ђорђевић.
извор: Н1