Будите сигурни какву кафу пијете: Једноставан експеримент који показује да ли је у кафу додат скроб

Данас су ретки они који сами мељу кафу. Већина нас купује већ самлевену и не зна да ли је у кесици само кафа или има и додатака. Вероватније је да се у јефтинијим кафама налази и скроб. Једноставним експериментом то можете проверити.

Добра кафа је она која у свом саставу има само 100 одсто кафу, без икаквих примеса, каже Зорица Ђорђевић технолог и менаџер производње.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Произвођачи у кафу често додају скроб, да би се повећали профит.

Једноставним експериментом у кућним условима можете проверити какву кафу пијете, да ли је 100 одсто чиста или у њој има скроба.

Потребна вам је шољица скуване кафе, чаша воде, сирће и повидон јод из кућне апотеке. Важно је да вода која се користи не буде јако алкална.

Pročitajte i  Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Да би се проверили чистоћу кафе потребно је да у чашу воде сипате четири до пет кашичица прохлађене скуване кафе, а потом у тај раствор додајте три до четири кашичице сирћета.

Након тога, додајте неколико капи повидон јод. Ако се раствор обоји у плаво, кафа садржи примесе у виду скроба, ако остане браон у питању је чиста кафа.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

“Ово је класичан хемијски тест где скроб и јод дају интензивну плаву боју. Где нема сурогата, то јест скроба, неће се појавити плава боја, где има појавиће се”, објашњава технолог Ђорђевић.

извор: Н1

 

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...