Направите сами домаћи кајмак: Оригинални рецепт из Ужица за прави специјалитет на вашем столу

0
1656
Фото: Јутјуб/принтскрин

Да бисте имали добар кајмак, кажу у Ужицу, потребни су вам следећи састојци:

добра крава, која даје до 20 л млека зелена ливада са чистим извором и ваздухом по могућству на обронцима Златибора млада и једра млекарица –” Ерцовка”.

А припрема се једноставно: свеже помужено млеко се скува, излије у посуде и остави непоклопљено до сутра на хладном месту, да се на површини створи скоруп. Сутрадан ујутру се пажљиво скине скоруп (кајмак) са млека и слаже се, слој по слој, у дрвену посуду.

Pročitajte i  Човек пред којим су главу спуштали сви патријарси и епископи: Звали су га "савест Српске православне цркве", а он је овако објаснио шта Бог хоће од човека

Сваки слој се мало посоли. Покрије се чистом крпом и поклопи дрвеним поклопцем. Ужички кајмак се чува, са пун о „љубави”, на хладном месту. Поступак понављати свакодневно, све док се посуда не напуни. Kајмак се може употребљавати одмах, али ако треба да стоји, дода се више соли, и то је онда стари или зрели кајмак.

Pročitajte i  РЕКА ЈЕРМА, ПРАВО ЧУДО БАЛКАНА: Моћни, јединствен и најлепши кањон у Србији плени нетакнутом лепотом природе

Извор: Опанак

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име