Napravite sami domaći kajmak: Originalni recept iz Užica za pravi specijalitet na vašem stolu

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci:

dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i vazduhom po mogućstvu na obroncima Zlatibora mlada i jedra mlekarica –” Ercovka”.

A priprema se jednostavno: sveže pomuženo mleko se skuva, izlije u posude i ostavi nepoklopljeno do sutra na hladnom mestu, da se na površini stvori skorup. Sutradan ujutru se pažljivo skine skorup (kajmak) sa mleka i slaže se, sloj po sloj, u drvenu posudu.

Svaki sloj se malo posoli. Pokrije se čistom krpom i poklopi drvenim poklopcem. Užički kajmak se čuva, sa pun o „ljubavi”, na hladnom mestu. Postupak ponavljati svakodnevno, sve dok se posuda ne napuni. Kajmak se može upotrebljavati odmah, ali ako treba da stoji, doda se više soli, i to je onda stari ili zreli kajmak.

Izvor: Opanak

Pridružite se timu uspešnih: Objavljen oglas za zakup lokala na beogradskim pijacama

JKP “Beogradske pijace” sa zadovoljstvom obaveštava zainteresovana fizička i pravna...

Beogradske pijace: Objavljen oglas za zakup tezgi, rashladnih vitrina i bokseva

JKP “Beogradske pijace” sa zadovoljstvom obaveštava zainteresovane proizvođače i preduzetnike...

Pijace rado posećuju deca: Zdrave navike i zabava za najmlađe

Zdrava ishrana utiče na pravilan razvoj dece, ali i...

Čudesna isceljenja koja su se dogodila pred moštima Svetog Vasilija

Sva čuda koja se događaju u Ostrogu monasi brižljivo...