Napravite sami domaći kajmak: Originalni recept iz Užica za pravi specijalitet na vašem stolu

0
912
Foto: Jutjub/printskrin

Da biste imali dobar kajmak, kažu u Užicu, potrebni su vam sledeći sastojci:

dobra krava, koja daje do 20 l mleka zelena livada sa čistim izvorom i vazduhom po mogućstvu na obroncima Zlatibora mlada i jedra mlekarica –” Ercovka”.

A priprema se jednostavno: sveže pomuženo mleko se skuva, izlije u posude i ostavi nepoklopljeno do sutra na hladnom mestu, da se na površini stvori skorup. Sutradan ujutru se pažljivo skine skorup (kajmak) sa mleka i slaže se, sloj po sloj, u drvenu posudu.

Pročitajte i  Ovako se peku paprike u stanu: Bez dima i nepotrebnog haosa gotovo za čas

Svaki sloj se malo posoli. Pokrije se čistom krpom i poklopi drvenim poklopcem. Užički kajmak se čuva, sa pun o „ljubavi”, na hladnom mestu. Postupak ponavljati svakodnevno, sve dok se posuda ne napuni. Kajmak se može upotrebljavati odmah, ali ako treba da stoji, doda se više soli, i to je onda stari ili zreli kajmak.

Pročitajte i  Srpski vladar iz senke o kom se danas vrlo malo zna: Nosio je i mač i mantiju, i bio desna ruka kralja Milutina

Izvor: Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime