Kajsija: Čudo među voćkama koje ne goji, sprečava nastanak karcinoma, usporava starenje

0
4717

Potrudite se da iskoristite sezonu sazrevanja ovog dragocenog voća, jer imate vrlo važnih razloga za to!

Naime, osim što osnažuje organizam, čuva oči i doprinosi zdravlju kostiju, dokazano je da kajsije smanjuju rizike od nastanka karcinoma i produžavaju životni vek, prenosi zdravailepa.com. Sveža kajsija obiluje vitaminima A, C i B i raznim mineralima.

kajsija

Grickajući orahe i suve kajsije stanovnici doline Hunza doživeli su duboku starost. Ipak, uticaj moderne ishrane došao je i do ovih planinskih krajeva, pa su mlađi stanovnici ovog plemena sve skloniji sedenju i neaktivnosti.

Ono što je posebno intrigantno u vezi sa ovim voćem je podatak da se u njemu nalazi jedinjenje koje se dobija iz koštica kajsije – amigdalin iz koga se jednostavnom ekstrakcijom dobija i Leatril ili B17. 1971. B17 zabranjen je na području SAD-a, a upravo B17 neki nazivaju pravim lekom protiv raka.

Pročitajte i  Smokve punjene orasima: Zdrav slatkiš koji ćete obožavati!

Do zabrane je došlo jer, navodno, sadrži opasne doze cijanida. Ove tvrdnje neki stručnjaci odbacuju tvrdeći da je farmaceutskoj industriji stalo da isključi s tržišta sve prave, prirodne, efikasne i jeftine lekove, prenosi B92.

Kajsije sadrže 10 puta više magnezijuma od ostalog voća, te utiče na poboljšanje funkcije mozga zbog visokog sadržaja magnezijuma i fosfora. Ovi elementi mogu da pomognu u normalizaciji krvnog pritiska.

kajsija

One su odličan izvor polifenola, snažnih antioksidansa koji neutrališu štetno dejstvo slobodnih radikala i sprečavaju kardiovaskularna oboljenja. Sveža kajsija obiluje karotenoidima i ksantofilima, nutrijentima koji štite vid, sprečavaju makularnu degeneraciju i slabljenja očnog mišića u starosti. Takođe, lutein koji je prisutan u ovom voću, štiti mrežnjaču. Ono je odličan izvor katehina, vrste flavonoida koji ulazi i u sastav zelenog čaja, a poseduje protivupalna svojstva. Kajsije sadrže i visok procenat vlakana koji veoma blagotvorno deluju na sistem organa za varenje i sprečavaju opstipaciju.

Pročitajte i  Brza i laka posna predjela: 8 izvrsnih recepata kojima će vaši gosti biti oduševljeni

Kajsije ne goje, te se one naročito preporučuju osobama koje žele da smršaju, a pomažu i lečenju raznih infekcija, sprečavaju srčana oboljenja, obnavljaju oštećena tkiva, snižavaju nivo lošeg holesterola i podstiču razvoj zuba i kostiju.

Za održavanje zdravlja kostiju potrebni su brojni minerali, poput kalcijuma, fosfora, mangana, bakra i gvožda, a upravo ih kajsija sadrži u znatnoj količini. Stoga bi žene koje su ušle u menopauzu trebalo što češće da konzumiraju ovo voće, budući da sadrži obilje kalcijuma, kako bi sprečile osteoporozu.

Pročitajte i  Mnogi poste sredom i petkom, a ne znaju - Sve zablude o ovom hrišćanskom činu!

Sveže ceđeni sok od kajsije preporučuje se osobama koje pate od anemije, a koristi se i kajsija kao lek u slučaju groznice i kožnih oboljenja, jer ublažava iritaciju i eliminiše simptome upalnih procesa. Zdravstvene prednosti ovog voća uključuju njihovu sposobnost da regulišu probavu, zatvor, uhobolju, grip, kožna oboljenja, anemiju, pa čak i kancer.

U Srbiji se kajsija najviše koristi za proizvodnju soka, džema i kompota, a mnogi je i suše ili od nje prave rakiju.

kajsija

Izvor: lepaizdrava.com, B92

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime