Кајсија: Чудо међу воћкама које не гоји, спречава настанак карцинома, успорава старење

0
5051

Потрудите се да искористите сезону сазревања овог драгоценог воћа, јер имате врло важних разлога за то!

Наиме, осим што оснажује организам, чува очи и доприноси здрављу костију, доказано је да кајсије смањују ризике од настанка карцинома и продужавају животни век, преноси здраваилепа.цом. Свежа кајсија обилује витаминима А, Ц и Б и разним минералима.

kajsija

Грицкајући орахе и суве кајсије становници долине Хунза доживели су дубоку старост. Ипак, утицај модерне исхране дошао је и до ових планинских крајева, па су млађи становници овог племена све склонији седењу и неактивности.

Оно што је посебно интригантно у вези са овим воћем је податак да се у њему налази једињење које се добија из коштица кајсије – амигдалин из кога се једноставном екстракцијом добија и Леатрил или Б17. 1971. Б17 забрањен је на подручју САД-а, а управо Б17 неки називају правим леком против рака.

Pročitajte i  Тајна за НАЈБОЉЕ бечке шницле на свету: Сочно и хрскаво месо које ће сви обожавати

До забране је дошло јер, наводно, садржи опасне дозе цијанида. Ове тврдње неки стручњаци одбацују тврдећи да је фармацеутској индустрији стало да искључи с тржишта све праве, природне, ефикасне и јефтине лекове, преноси Б92.

Кајсије садрже 10 пута више магнезијума од осталог воћа, те утиче на побољшање функције мозга због високог садржаја магнезијума и фосфора. Ови елементи могу да помогну у нормализацији крвног притиска.

kajsija

Оне су одличан извор полифенола, снажних антиоксиданса који неутралишу штетно дејство слободних радикала и спречавају кардиоваскуларна обољења. Свежа кајсија обилује каротеноидима и ксантофилима, нутријентима који штите вид, спречавају макуларну дегенерацију и слабљења очног мишића у старости. Такође, лутеин који је присутан у овом воћу, штити мрежњачу. Оно је одличан извор катехина, врсте флавоноида који улази и у састав зеленог чаја, а поседује противупална својства. Кајсије садрже и висок проценат влакана који веома благотворно делују на систем органа за варење и спречавају опстипацију.

Pročitajte i  Патријарх Павле ПРЕДВИДЕО судбину Јоаникија: Због његових речи владика се заплакао

Кајсије не гоје, те се оне нарочито препоручују особама које желе да смршају, а помажу и лечењу разних инфекција, спречавају срчана обољења, обнављају оштећена ткива, снижавају ниво лошег холестерола и подстичу развој зуба и костију.

За одржавање здравља костију потребни су бројни минерали, попут калцијума, фосфора, мангана, бакра и гвожда, а управо их кајсија садржи у знатној количини. Стога би жене које су ушле у менопаузу требало што чешће да конзумирају ово воће, будући да садржи обиље калцијума, како би спречиле остеопорозу.

Pročitajte i  Средњовековна Србија: Остаци Велимирових двора у селу Кључ код Мионице сведоци су приче о давном времену

Свеже цеђени сок од кајсије препоручује се особама које пате од анемије, а користи се и кајсија као лек у случају грознице и кожних обољења, јер ублажава иритацију и елиминише симптоме упалних процеса. Здравствене предности овог воћа укључују њихову способност да регулишу пробаву, затвор, ухобољу, грип, кожна обољења, анемију, па чак и канцер.

У Србији се кајсија највише користи за производњу сока, џема и компота, а многи је и суше или од ње праве ракију.

kajsija

Извор: lepaizdrava.com, B92

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име